Artă românească la Bienala de Artă Textilă Contemporană din Portugalia

„NATAL”, instalația multimedia concepută și realizată de artista Dorina Horătău, reprezintă România la „Contextile” 2020, Bienala de Artă Textilă Contemporană, care se desfășoară la Centrul Cultural Vila Flor, Guimarães (Portugalia), în perioada 5 septembrie – 25 octombrie, anunță un comunicat ICR.

Institutul Cultural Român sprijină participarea artistei Dorina Horătău, aflată printre cei 50 de artiști din 29 de țări câștigători ai apelului lansat de „Contextile” 2020, la care s-au înscris 870 de artiști (din 65 de țări) cu aproximativ 1.150 de lucrări. Românca va susține și o prelegere cu titlul „Material conținut și spațiu conținător” / „Content material and container space” la conferința Textile TALKS din cadrul Bienalei.

Conceptul lucrării interoghează condiția omului actual în relație cu mediul în care acesta îşi desfăşoară existența. Urmărind memoria, parcursul personal și „replicarea” unor spații sau situații trăite, artista autoare face apel la adevărul mitic al locurilor natale pentru a propune un ansamblu spațial monolitic, în care elementele naturale, precum conglomeratele de frunze sau pământul amestecat cu bălegar de cal, capătă această definiție: „Astăzi, tradiţiile şi oamenii satelor sunt un produs de consum asociat politicilor actuale de globalizare.”

„Consider că manifestările găzduite de orașul Guimaraes sunt unele de înaltă ținută, reunind personalități importante ale domeniului artei textile contemporane, de la care sunt convinsă că voi afla lucruri importante, care mă vor ajuta să pătrund mai mult esența acestui tip de creație. Apreciez, de asemenea, constanta cultivării domeniului artelor textile, gen creativ ce necesită travaliu și dedicație deosebite, cu autori și opere de excelență, dar care, din păcate, sunt încă prea puțin vizibile în «delta» artelor contemporane.”, a declarat artista Dorina Horătău.

Share