„Copilul de nisip”, romanul unui autor premiat, apare la Nemira

„Copilul de nisip”, primul roman al lui Tahar ben Jelloun (câștigător al premiului Goncourt și autorul bestsellerului „Căsătorie de plăcere”), se lansează pe 7 septembrie la Editura Nemira.

Romanul „Copilul de nisip” (L’enfant de sable), în traducerea Mihaelei Stan, apare în colecția Babel și este o poveste vizionară despre putere, colonialism și identitate de gen în Africa de Nord. Inspirat din fapte reale, cartea spune povestea viații celei de-a opta fiice a unui cuplu islamic fără moștenitori băieți, crescută ca bărbat, cu drepturile și privilegiile de rigoare.

Într-o piață din Marocul anilor ’50, un povestitor le spune celor adunați în jurul lui o istorie bogată, stranie și fermecătoare, despre amputarea identității unei femei și puterea obiceiurilor și a legii islamice. Zahra Ahmed/Mohammed Ahmed e crescută ca băiat pentru a putea duce mai departe imperiul familiei. Dar, pe măsură ce se maturizează, dorința de a avea la rândul ei copii marchează începutul evoluției sexuale și al dorinței de explorare, în concordanță cu adevărata ei identitate.

Poarta de sâmbătă se închide într‑o liniște desăvârșită. Ahmed iese ușurat pe această poartă. Înțelege că viața lui depinde acum de păstrarea aparențelor. Nu din voința tatălui. Ci din propria voință.

TAHAR BEN JELLOUN s-a născut la Fès, Maroc, pe 1 decembrie 1944. Locuiește la Paris și scrie în franceză, dar limba sa maternă este araba. După studii de filosofie în țara natală, a fost profesor de filosofie și a început să publice în reviste literare. Participant la revolta studențească împotriva violențelor comise de poliția marocană, în 1966 a fost transportat într-o tabără militară. În 1971 a debutat cu un volum de poezii, după care s-a mutat la Paris și a început să scrie pentru Le Monde. În 1985 a atras atenția cu romanul „Copilul de nisip”, care l-a propulsat pe scena literară. Doi ani mai târziu a câștigat Premiul Goncourt cu La nuit sacrée, devenind primul scriitor maghrebian căruia i s-a acordat această distincție.

Titlul „Copilul de nisip” este disponibil cu precomandă. Livrarea se va face începând cu 7 septembrie 2020.

Share