Reșița Rocks a lansat „Născuți din foc”, o antologie a rockului bănățean

Proiectul REȘIȚA ROCKS a lansat albumul „Născuți din foc”, 11 piese în genuri diferite, de la Hard Rock și Melodic Metal până la Hardcore și Death Metal.

Ce înseamnă Reșița Rocks

RESITA ROCKS este un proiect înființat în 2016 de muzicienii Toni Dijmărescu (chitară), Adrian Nițulescu (bass) și Flavius Suciu (tobe), cu scopul de a readuce în atenția publicului unele dintre piesele trupelor de rock din Banatul Montan, active între anii ’80 și ’90, care nu au avut posibilitatea la acea vreme de a-și înregistra profesional materialele. Este vorba despre trupe precum SCREAMING HEADS, SILEX, TRANSROCK, PENTRU VOI, ATTIS, NECROTICISM sau RAMSES.

Ce reprezintă albumul „Născuți din foc”

„Născuți din foc” este, practic, o antologie a rockului din Banatul Montan, alcătuită din 11 piese, înregistrate alături de muzicieni valoroși din România: Dana Borteanu (PRO MUSICA, STEPAN PROJECT), Călin Pop (CELELALTE CUVINTE), Ovidiu Anton, Costin Adam (PHOENIX), Octavian „Vita” Horvath (IMPLANT PENTRU REFUZ, BLAZZAJ), Vlad Bușcă (L.O.S.T.), Adrian „Molester” Dan (LOUDRAGE), Ionuț „Rocco” Frujină (ROCK N GHENA).

Grafica albumului, care cuprinde un booklet cu textele tuturor pieselor, poze de arhivă și un eseu scris de Doru „Rocker” Ionescu, a fost realizată de artistul Radu Damian, cunoscut pentru colaborările sale cu GOODBYE TO GRAVITY, BUCIUM, WHITE WALLS, DINUMBRA sau Călin Pop (CELELALTE CUVINTE).

Cum mi s-a părut albumul „Născuți din foc”

Din postura de ascultător de rock, vă pot spune fără probleme că „Născuți din foc” este un material de calitate, care conține piese în română și engleză, cu muzică bună incluzând mai multe genuri de rock și cu câteva voci foarte talentate. Este un album muncit, profesionist, care, în plus, are meritul de a da o haină nouă unor piese care n-au avut ocazia, la vremea lor, să fie păstrate așa cum ar fi meritat. Eu deja mi l-am adăugat în playlist-ul din iTunes, să-l am la îndemână. 🙂

Tracklist-ul este următorul:

1. Născut din furtună (feat. Dana Borteanu)
2. Singuri printre oameni (feat. Costin Adam)
3. Never Let Go (feat. Ovidiu Anton)
4. Garoafă roșie (feat. Călin Pop)
5. A God Damn Life (feat. Vita)
6. Blestem (feat. Vlad Bușcă & Molester)
7. Apa vie (feat. Dana Borteanu)
8. The Only One (feat. Rocco)
9. Evoluție (instrumental)
10. Povestea șoaptelor (feat. Călin Pop)
11. Humanity (feat. Costin Adam)

Piesele mele preferate de pe acest album sunt, în ordinea ascultării, „Never Let Go” (feat. Ovidiu Anton) și „Blestem” (feat. Vlad Bușcă & Molester), pentru că sunt cele mai metal, din punctul meu de vedere, cele mai complexe și mai puternice. „Blestem” este o compoziție death metal – aparținând în original trupei Necroticism – extrem de alertă, vibrantă, tăioasă și totuși plină de melodie, în care predomină growl-urile, iar „Never Let Go” este o piesă hard strivitoare, de la trupa Ramses, în care se remarcă vocea clean foarte bună a lui Ovidiu Anton, perfect mulată pe instrumentație, și inserturile de growl, precum și un solo frumos de chitară, ca o călătorie printre stele.

„Născut din furtună” (feat. Dana Borteanu) este o piesă plină de viață, potrivită pentru deschiderea albumului, o compoziție care mi s-a părut ca un fel de sandviș muzical gustos, prima și ultima parte cu voce, iar mijlocul doar instrumental. „Singuri printre oameni” (feat. Costin Adam) vine cu un ritm încetinit față de piesa de deschidere, cu o voce gravă și cu versuri care filosofează despre felul în care uneori, deși aflați printre alții, ne simțim cuprinși de singurătate.

„Garoafă roșie” (feat. Călin Pop) este o piesă lentă și sensibilă, care mi s-a părut că îi vine ca o mănușă vocalistului de la Celelalte Cuvinte, în timp ce următoarea, „A God Damn Life” (feat. Vita), schimbă complet registrul, trecând la ritmuri hardcore pe versuri despre supraviețuirea pe stradă și greutățile întâmpinate.

„Apa vie” (feat. Dana Borteanu) vine cu un rock pașnic à la Guns N’ Roses, care prinde la publicul larg, nu neapărat ascultător de metale, iar „Evoluție” este o piesă instrumentală, cu efect relaxant, dar vie și emoționantă.

Despre „The Only One” (feat. Rocco) și „Povestea șoaptelor” (feat. Călin Pop) nu voi spune nimic, pentru că nu m-au prins deloc, însă „Humanity” (feat. Costin Adam) mi s-a părut potrivită ca piesă de închidere, pentru că este creată cu ritmuri antrenante de heavy care cresc în intensitate, după care încetinesc, după care revin în forță, fiind în același timp o piesă dintre cele paradoxale (muzica veselă-versurile dramatice).

Albumul „Născuți din foc” este disponibil în format digital prin Universal Music România și pe CD prin Loud Rage Music.

Share