Pentru cititorii care vor să știe mai multe despre ce înseamnă securitate națională, spionaj și contraspionaj, Meteor Press a publicat volumul „Cum să prinzi un spion. Arta Contraspionajului” de James M. Olson.
Profesor la Bush School of Government and Public Service din cadrul Universității Texas A&M și fost șef la divizia de Contraspionaj a CIA, James M. Olson adună în volumul „Cum să prinzi un spion. Arta Contraspionajului” informații despre ce înseamnă contraspionajul, cum se prind spionii, care sunt cele mai importante state care spionează SUA și prezintă o serie de studii de caz din contraspionaj.
Personal, știam tot felul de lucruri despre această lume a agenților secreți și a spionilor din diverse romane (unele scrise chiar de foști agenți CIA, cum ar fi trilogia „Vrabia roșie” a lui Jason Matthews), iar acum, citind acest volum de non-ficțiune, am constatat că informațiile mele erau cât se poate de corecte. Cert este că Olson scrie într-un stil clar, organizat și atractiv, așa încât volumul se citește cu ușurință și cu plăcere.
„Cum să prinzi un spion. Arta Contraspionajului”, inclusiv cele 10 porunci ale acestei meserii
De la înălțimea unei bogate experiențe în domeniul contraspionajului, căpătată pe teren și ca șef al departamentului de Contraspionaj al CIA, James M. Olson nu pretinde că deține chiar toată înțelepciunea legată de acest domeniu, dar afirmă că poate vorbi în cunoștință de cauză. Astfel, veți observa că volumul „Cum să prinzi un spion. Arta Contraspionajului” este bine structurat pe categorii și că, citind, te simți imediat prins de explicațiile autorului.
Aflăm că statele care spionează cel mai intens SUA, infiltrând oameni la cele mai înalte niveluri, și fură cantități imense de informații despre tehnologii noi, rachete, sisteme militare și multe altele sunt China, Rusia și Cuba. De-a lungul timpului, serviciul de Contraspionaj a descoperit o mulțime de spioni, pe unii, însă, după mulți ani în care aceștia au activat neștiuți, Olson spunând, mai în glumă, mai în serios, că atunci când prinzi un spion te și bucuri, dar te simți și rușinat că ți-a luat atât de mult să-l depistezi.
Bazându-se pe experiența personală și a colegilor, Olson a pus cap la cap cu 19 ani în urmă și un decalog, 10 principii confirmate după care să se ghideze o persoană care activează la divizia de Contraspionaj:
1. Fii ofensiv – cea mai bună apărare este atacul.
2. Cinstește-i pe profesioniști – chiar dacă a lucra la Contraspionaj nu este la fel de „cool” ca a fi spion, munca în acest domeniu este una esențială pentru securitatea națională.
3. Controlează strada – filajul trebuie să se desfășoare la cele mai înalte cote și să fie nedetectabil.
4. Cunoaște-ți istoria – pentru a fi un bun profesionist în contraspionaj, trebuie să cunoști și succesele și eșecurile predecesorilor.
5. Nu ignora analiza – agenții operaționali, „de stradă”, sunt analiști slabi, așa că e nevoie de analiști autentici, „de birou” (inteligenți, cerebrali, răbdători), care să contribuie la luarea celor mai bune decizii.
6. Colaborează cu specialiștii din comunitatea serviciilor de informații – invidiile și orgoliile nu ar trebui să încurce colaborarea dintre agențiile guvernamentale .
7. Instruiește-ți oamenii – contraspionajul nu este intuitiv, este „o disciplină distinctă și o abilitate dobândită”.
8. Nu te lăsa dat la o parte – serviciul de contraspionaj trebuie să-și facă treaba chiar dacă acest lucru se dovedește de multe ori incomod.
9. Nu sta prea mult în același loc – pentru ca serviciul de contraspionaj să fie unul productiv și rațional, are nevoie ca oamenii să se ruleze, nu e recomandat ca o persoană care lucrează în acest departament să rămână în el pentru totdeauna.
10. Nu renunța niciodată – contraspionajul necesită persistență și răbdare, pentru că progresul se vede lent și, pentru a avea succes, investigația trebuie menținută vie pe termen lung.
Autorul explică și ce înseamnă concret contraspionajul, ca loc de muncă, cum au loc operațiunile cu agenți dubli și cum sunt aceștia coordonați, iar în partea doua a cărții analizează 12 cazuri care arată ce e bine să faci și ce nu ca persoană care lucrează în contraspionaj.
Volumul „Cum să prinzi un spion. Arta Contraspionajului” de James M. Olson poate fi găsit, la preț redus, pe site-ul editurii Meteor Press.