„Copii pierduți pe plajă”, documentarul unei generații

„Copii pierduți pe plajă”, debutul în lungmetraj documentar al Alinei Manolache, se vede online pe 3 decembrie, în cadrul programului Elvire Chez Vous, inițiat de Cinema Elvire Popesco.

Documentarul „Copii pierduți pe plajă” pornește de la pretextul găsirii copiilor pierduți pe plajă în anii ‘90 (astăzi deja adulți la 30 de ani) și ajunge să aibă întâlniri cu oameni de vârsta ei, din diferite locuri din țară. Documentarul de 70 de minute poate fi vizionat online pe 3 decembrie, până la ora 23:59, iar biletele sunt disponibile pe Eventbook.

După scurtmetrajele „Sfârșitul verii” (Visions du Reel 2016) sau recent lansatul „I am here” (2020, produs sub umbrela Festivalului Filmului European), „Copii pierduți pe plajă” a avut premiera mondială la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului Internațional de Film Taormina, Sicilia. Filmul este rezultatul a patru ani de muncă, cu un scenariu dezvoltat la atelierul internațional Archidoc (Paris – Lisabona – Nyon) și este o producţie deFilm, susținut de Centrul Național al Cinematografiei în parteneriat cu Televiziunea Română.

În anii ’90, din vacanţele de vară de la mare erau nelipsite anunţurile, rostite la megafoane şi la Radio Vacanţa, despre copiii pierduți de și de către părinţii lor pe litoral. Ea însăși un copil al acestor vremuri, regizoarea Alina Manolache se folosește de încărcătura simbolică a acestor pierderi temporare și invită spectatorii într-un labirint emoțional care, privit de sus, lasă la vedere imaginea subiectivă a unei generații.

Astfel, creează cu afecțiune un portret colectiv în nuanțe diverse, o privire empatică în viața unor personaje curajoase, nesigure sau melancolice, pentru care „a fi pierdut” capătă de fiecare dată altă semnificație. Întrebările ridicate sunt multe și diverse: Care este pulsul primei generații născute și crescute în „anii liberi” de după Revoluție? Care sunt fricile lor? Care sunt gândurile lor pentru viitor? Cum se imaginau și unde se află acum?

Filmul a fost prezentat în cadrul ediției din acest an a International Documentary Film Festival Amsterdam (18 – 29 noiembrie), unul din cele mai prestigioase festivaluri de film non-ficțional dar și la Astra Film Festival Sibiu 2020 și Les Films de Cannes à Bucarest 2020.

Lost Kids on the Beach (2020) Trailer from deFilm on Vimeo.

Share