„Patrula djinnilor” de Deepa Anappara a intrat în librării

Cea mai recentă apariție din colecția ANANSI. World Fiction de la Editura Pandora M este romanul „Patrula djinnilor” de Deepa Anappara.

patrula djinnilor

Considerată una dintre revelațiile literare ale anului 2020, cartea a ocupat adesea primele pagini ale revistelor de cultură. Ian McEwan, unul dintre cei mai importanți prozatori ai momentului, scria despre „Patrula djinnilor” că este „un debut genial”. Elif Shafak, îndrăgita prozatoare de origine turcă stabilită în Anglia, aprecia romanul Deepei Anappara ca fiind „o carte uimitoare, minunată”. Volumul urmează să fie ecranizat, drepturile fiind cumpărate de casa de producție londoneză FILMWAVE.

Într-un interviu acordat după publicarea cărții, Deepa Anappara a declarat:

Ideea de a scrie romanul „Patrula djinnilor” mi-a venit în India, unde am lucrat ca jurnalistă timp de unsprezece ani. Scriam despre educație și drepturile omului, am intervievat sute de oameni care trăiau în cartiere sărace precum cel din romanul meu. M-am întrebat adesea cum este viața copiilor din astfel de cartiere, știind că pot fi smulși în orice moment din sânul familiei. Cum se confruntă copiii cu această frică teribilă și cu incertitudinea? Cum înțeleg ei nedreptatea, devenită o constantă a lumii din jurul lor? Copiii din romanul meu au fost inspirați de copiii pe care i-am intervievat ca reporter.

Eroul cărții este Jay, un băiețel de nouă ani care urmărește toate serialele polițiste și în special Patrula de poliție. Într-o zi, Jay pornește, alături de cei doi prieteni ai lui, Faiz și Pari, în aventura unei anchete. Aceasta s-a iscat în urma dispariției unui copil pe care ei îl cunosc. Însă în jurul lor copiii dispar în continuare, unul după altul. Trioul de detectivi trebuie să înfrunte părinți îngroziți, polițiști indiferenți și chiar legenda unor djinni înspăimântători pentru a descoperi adevărul. Ceea ce a început ca o joacă se transformă într-o realitate sinistră.

Share