„Adevărul” („La vérité”): cine mai știe care este?

„Adevărul” („La vérité”), cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche, are premiera în cinematografele din România pe 26 februarie.

adevărul

O actriță celebră ajunsă spre anii pensionării, care ține cu dinții de fosta glorie. O fiică scenaristă de succes, marcată de o copilărie în umbra unei mame egocentrice. Un ginere actor de mâna a treia, care luptă cu alcoolismul și șomajul. O nepoată simpatică foc, care crede că bunica ei poate transforma oamenii în animale. Minciuni, secrete murdare, relații complicate, filme, amintiri. Acesta este „Adevărul”, regizat de Hirokazu Kore-Eda și distribuit la noi de Independența Film.

Fabienne Dangeville (Catherine Deneuve) este o actriță franceză cu o carieră de succes, premiată de critici și adorată de public. Când își lansează autobiografia, fiica ei, Lumir (Juliette Binoche), vine la Paris tocmai din New York alături de soț (Ethan Hawke) și fiică (Clémentine Grenier). Între timp, Fabienne mai turnează și un film alături de o tânără actriță în vogă (pe care, evident, o detestă).

Din start, este clar că mama și fiica au o relație tensionată. La fel de clar este că actrița are un temperament nestăvilit, care îi creează dificultăți în relațiile cu apropiații. Iar când Lumir o acuză că a umplut de minciuni volumul autobiografic și când asistentul ei personal demisionează, supărat și el că nu a fost pomenit în cartea de memorii, începe calvarul. Toanele de mare divă ale lui Fabienne ating cote alarmante atât pe platou, cât și acasă. Încep să iasă la iveală secrete din trecutul ei tulbure și relația complicată cu o altă actriță. Doar cel mai recent soț pare să vorbească pe limba ei, dar este Fabienne dispusă la compromisuri?

„Adevărul” („La vérité”) este că nu știm care este adevărul

Dacă aveți chef să vedeți un blockbuster, un film plin de efecte speciale, un film dinamic, în care acțiunea se rostogolește peste voi și nu vă lasă să răsuflați… nu vă recomand „Adevărul”. 🙂 „La vérité” este pentru spectatorul răbdător, atent, care caută sensuri. Este un film în a cărui poveste intri treptat, în care ai timp să meditezi asupra personajelor și asupra dialogurilor. Personal, mi-au plăcut foarte mult interacțiunile dintre Catherine Deneuve și Juliette Binoche, pentru că sunt pline de naturalețe și farmec.

Te amuză fandoselile lui Fabienne. Nu știi dacă să o apreciezi sau să o privești compătimitor când mărturisește că, pentru ea, cariera este totul. Că, în viața ei, nimic nu a contat mai mult decât filmele și faima adusă de acestea. Este ea un om împlinit? Este un om profund sau superficial? Sub aparența de divă este mai mult de atât? Eu una nu știu să vă spun. 🙂

La fel, nu știi ce să zici despre Lumir. E evident că în copilărie a simțit lipsa mamei, aceasta fiind acaparată cu totul de muncă și lăsând familia de izbeliște. În prezent, Lumir pare să aibă propriul drum, bine definit, însă nici viața ei nu e tocmai presărată cu petale de trandafir. Își judecă în continuare mama? O iartă, o înțelege?

Felul în care discută toate personajele din film nu te lasă să îți dai seama dacă sunt sincere sau dacă totul este doar… actorie. 🙂 Chiar și când unele măști cad, pare că în spatele lor sunt nu fețele reale, ci alte măști. Plasate strategic, în funcție de ce este necesar, pentru a obține ceea ce personajul dorește. „Adevărul” este ceva relativ, un termen cu care se jonglează conform intereselor. Cred că fiecare spectator care vede acest film va reuși să găsească propriul adevăr în el.

„Adevărul” („La vérité”) are proiecții în București (Cinema Union, Cinema Elvire Popesco, Happy Cinema), Bârlad (Cityplex Victoria), Bacău (Happy Cinema), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Iași (Ateneul Național), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta). Din 5 martie, va rula și în Caransebeș (Cinema 3D Luna), Oțelu Rosu (Cinema 3D), Reșița (Cinema Dacia Reșița 3D) și Petroșani (Cinema 3D Șerban Ionescu).

Share