Crowdfunding pentru o bandă desenată cu povești din Anina

Asociația Bloc Zero a lansat o campanie de crowdfunding pentru a tipări o bandă desenată în care sunt adunate poveștile locuitorilor din Anina.

crowdfunding

Nuvela grafică este un docufiction. A fost scrisă în urma unui atelier de documentare creativă organizat în 2018 de One World România. 18 elevi din toată țara, alături de traineri din domeniile regie, antropologie și imagine au documentat realitatea Aninei post-industriale. Unul dintre ei a ajuns să fie co-autor al benzii desenate.

Anul acesta, cartea „Din Subteran La Suprafață – Istoria unui oraș post-industrial” va vedea lumina tiparului, cu ajutorul susținătorilor de pretutindeni. Astfel, oricine dorește, poate ca în următoarele două luni să sprijine lansarea prin donații, pe site-ul sprijină.ro.

Obiectivul campaniei este de a strânge 15.000 lei. Banii vor merge spre producția cărții, costurile de tipar a 500 de exemplare, o parte dintre onorariile autorilor și promovare. Cartea a fost scrisă de Dalesia Cozorici (participantă la atelier), Petra Dobruska (antropoloagă și scriitoare) și Octavian Curoșu (autor de bandă desenată din Chișinău).

Nuvela grafică spune istoria orașului minier Anina, de la începuturile descoperirii resurselor naturale și până la realitatea actuală. Localnicii sunt transformați în personaje prin care afli cum se desfășoară acum traiul în acest oraș, devenit fantomatic după plecările în masă ale muncitorilor mutați aici să lucreze. Personajele sunt super eroii în ideea în care superputerea lor stă în firesc și puterea regenerării.

Cartea se adresează atât tinerilor cât și adulților și funcționează ca un exercitiu de empatie dar și de schimbarea perspectivei. De asemenea, este un instrument de antropologie și un ghid turistic emoțional pentru a afla istoriile personale ale locuitorilor Aninei.

Cum poți susține cartea și ce primești dacă îți oferi ajutorul în această campanie de crowdfunding?

Daca dorești să contribui prin acest crowdfunding la apariția fizică a cărții, ai la dispoziție o serie de recompense, astfel:

  • Dacă donezi o sumă de până în 35 lei, primești cartea în format digital;
  • În cazul în care te numeri printre primii 10 susținători, primești cartea mai devreme la un preț special de 40 lei;
  • Dacă donezi 55 lei, primești cartea acasă începând cu luna mai;
  • Pentru 60 lei donați, primești cartea alături de un semn de carte;
  • Susținerea cu 80 lei este recompensată cu un set de 5 vederi alături de carte;
  • Dacă alegi să faci o donație de 100 lei, intri în posesia cărții cu autograf, a semnului de carte și a setului de 5 cărți poștale.
Share