„Lațul” – Lilja Sigurðardóttir

Pasionații de thrillere și admiratorii literaturii islandeze sunt invitați să afle de ce merită că citească „Lațul” de Lilja Sigurðardóttir.

Lațul
O mamă care a pierdut casa și custodia fiului la divorț, care face contrabandă cu droguri. O finanțistă cercetată penal pentru deturnare de fonduri, care încearcă să scape bama curată. Un angajat la securitatea aeroportului din Reykjavík, care nu vrea să iasă la pensie, și a cărui soție are demență. Cum sunt conectate toate aceste personaje și pe care dintre ele îl strânge „Lațul”?

Născută în Islanda în 1972, Lilja Sigurðardóttir este autoare de romane, piese de teatru și scenarii, premiată la nivel național și internațional. Romanul „Lațul”, apărut în original în 2015, a fost tradus la noi în noiembrie 2020, la Editura Crime Scene Press.

„Lațul” – odată prins în el, mai poți ieși?

Oficial, Sonja este o întreprinzătoare elegantă, care are o firmă de IT și călătorește mult cu avionul, în interes de serviciu. Este divorțată, deoarece soțul a prins-o în pat cu una dintre colegele lui de la bancă. Din același motiv, bărbatul a obținut și custodia fiului lor. Micuțul nu e deloc mulțumit să trăiască alături de tatăl său cel ursuz și abia așteaptă weekendurile, pe care le petrece cu mama lui. Sonja își continuă și după divorț relația cu Agla, care, însă, nu vrea ca lumea să știe că ele două formează un cuplu.

În plus, cele două nu vorbesc prea mult despre muncă: Sonja, pentru că munca ei constă de fapt în a căra droguri din diverse țări spre Islanda, iar Agla pentru că este cercetată penal într-un caz colectiv de spălare de bani. Sonja, rămasă leftereă după divorț și șantajată de un avocat care inițial se oferise să o ajute, nu are încotro decât să transporte droguri nutrind speranța că acesta nu îi va face rău fiului ei. Și că, într-o bună zi, va scăpa din lațul în care a fost prinsă. Agla știe că este vinovată în cazul cu banii și că merită să ajungă la închisoare, dar se străduiește să le pună bețe în roate procurorilor.

În afară de cele două femei, un alt personaj important este Bragi. Agentul vamal a împlinit vârsta de pensionare, dar nu se dă dus din jobul lui, la care, de altfel este foarte bun. Nimic nu-l încântă mai tare decât să detecteze diverși infractori în aeroport. Soția lui Bragi are demență și trăiește într-un azil, de unde bărbatul visează să o scoată în cele din urmă. Însă nu își permite să angajeze acasă personal care să aibă grijă de ea ore în șir.

Nu e o supriză, deci, că Bragi o ia la ochi pe Sonja care călătorește des. O privește direct de mai multe ori, o analizează și pe camerele de luat vederi și în cele din urmă, decide să îi controleze în amănunt bagajele. Va fi Sonja prinsă cu drogurile și va ajunge la închisoare? Va face mărturisiri despre angajatorul ei? Bragi își va vedea împlinit visul de a obține banii necesari pentru soția lui? Și cum rămâne cu Agla, va ajunge și ea la închisoare sau va reuși să-și ascundă faptele în continuare? Rămâne să aflați citind volumul.

De ce merită să citiți „Lațul”? Pentru că povestea este foarte bine scrisă, alertă, cu personaje frumos conturate și cu minunate răsturnări de situație. Pentru că spaima pură, chinul interior, speranța, deznădejdea, cruzimea extremă și iubirea fără margini, toate sunt excepțional zugrăvite în acest splendid roman islandez.

Mi-a plăcut foarte mult felul în care unele personaje, deși prezentate în situații care nu le fac cinste, sunt de fapt oameni buni, în timp ce altele, care se vor moraliste, sunt în realitate monștri, nu oameni. Și mi-a mai plăcut și faptul că autoarea nu te lasă să vezi, decât abia aproape de final, adevărul care i-a schimbat viața Sonjei. Adevărul care o lovește din plin odată ce îl află. Adevărul care o face să ia în sfârșit decizia pe care o avea de mult într-un colț al minții. Odată ce ai fost prins în laț, fie rămâi în el… fie rămâne el în tine.

Share