„Aer rarefiat” – Ann Cleeves

Ați citit romanul „Aer rarefiat” de Ann Cleeves? Dacă nu, haideți să vă spun de ce merită să-l puneți pe lista de lecturi!

aer rarefiat

Citind „Aer rarefiat” de Ann Cleeves, roman apărut la Editura Crime Scene Press, m-am aflat la a treia întâlnire cu scriitoarea britanică. Mai citisem „Pescărușul”, care o avea în centru pe detectiva Vera Stanhope și „Ape moarte”. În acest al doilea roman am făcut cunoștință cu detectivii Jimmy Perez și Willow Reeves, pe care i-am reîntâlnit acum în „Aer rarefiat”.

Mă refer cu atâta familiaritate la ei pentru că deja am impresia că îi cunosc de o veșnicie și că sunt oameni ca și mine, nu două personaje de roman. Simt că dacă aș avea drum cumva prin insulele Shetland, sigur i-aș întâlni. 🙂 Mai mult, i-aș recunoate de la o poștă, amândoi fiind genul de indivizi care nu pun mare preț pe aspectul vestimentar sau fizic. Pun preț, însă, pe profesia lor. Pe victimele care merită să li se facă dreptate. Pe agresorii care merită pedepsiți pentru faptele lor.

„Aer rarefiat”: prieteni vechi, crime și fantome

Câțiva indivizi din Londra ajung în Shetland pentru nunta a două persoane din grupul lor de prieteni din facultate: Lowrie și Caroline. În noaptea petrecerii organizate în cinstea lui Lowrie cel întors acasă, una dintre femeile din grup, Eleanor, dispare. A doua zi, este găsită moartă pe plajă, așezată într-o poziție anume.

Pentru că găsesc un mesaj de adio, prietenii ei bănuiesc că s-a sinucis. Mai ales că Eleanor era instabilă psihic după pierderea unui sarcini. În plus, femeia le mărturisise anterior că a văzut pe plajă o fetiță care dansa și care apoi a dispărut brusc. Ce nu știu aceștia e că și Polly, tot din grupul lor, a avut aceeași vedenie. Pentru detectivii Jimmy și Willow, sinuciderea pare înscenată, astfel încât toți din grup sunt suspecți.

Dar cine să fi vrut să o ucidă pe faimoasa producătoare tv și din ce motiv? Să fi fost soțul ei cel ursuz, care o internase anterior într-o clinică de boli nervoase? S-o fi ucis Caroline, deoarece Eleanor fusese iubirea din tinerețe a lui Lowrie, care poate că mai avea sentimente pentru ea? Și ce e cu fetița-fantomă, a cărei legendă circulă de mulți ani pe insulă?

Mi-a plăcut „Aer rarefiat” nu doar pentru intriga polițistă, căutările frenetice ale detectivilor și analiza suspecților, ci și pentru acel aer de fantasy pe care l-a avut datorită legendei fantomei de pe insulă. Deși știi că ai în mână o carte polițistă, nu una cu fantome, apariția presupusei năluci în mai multe circumstanțe te face să tresari și să te întrebi dacă fetița pe care o vede lumea este vie sau moartă.

Povestea este foarte frumos construită, cu personaje credibile și angrenate în acțiuni la fel de veridice. Are suspans, are descrieri captivante și dialoguri realiste și te ține curios până la final. Iar pe lângă firul polițist, profesional, se mai construiesc și fire personale. Atât Jimmy și Willow, cât și Sandy, ajutorul lor, au parte de întâmplări care îi fac să își analizeze viețile de din afara secției de poliție. Îi vedem nu doar în rolurile de bravi detectivi, ci și în postura de individualități fragile, cu frământări, regrete și dorințe pur omenești.

Romanul „Aer rarefiat” de Ann Cleeves, parte a seriei Shetland, se găsește pe site-ul editurii Crime Scene Press, alături de diverse oferte specifice lunii martie.

Share