„O femeie lipsită de importanță” – Sonia Purnell

Câștigător al premiului Plutarh pe 2020 pentru cea mai bună biografie a anului, volumul „O femeie lipsită de importanță”, scris de jurnalista Sonia Purnell, a apărut de curând în colecția Istorie a Editurii Meteor Press.

o femeie lipsită de importanță

Mulți au fost eroii știuți sau neștiuți ai celui de-Al Doilea Război Mondial. Unii au fost glorificați, de alții nu a auzit decât foarte puțină lume. Virginia Hall, spioană americană, face parte din a doua categorie. Ceea ce nu îi răpește cu nimic valoarea profesională și umană pe care a adus-o tuturor acțiunilor desfășurate împotriva naziștilor. După o documentare minuțioasă, scriitoarea și jurnalista Sonia Purnell o așază pe curajoasa americană acolo unde îi este locul. În panoplia oamenilor de acțiune, integri, patrioți dedicați, care au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a combate monstruozitățile nazismului.

„O femeie lipsită de importanță”, dar periculoasă și răzbătătoare

De câte ori nu ne plângem din motive lipsite cu adevărat de importanță? De faptul că trebuie să plecăm spre serviciu prin ploaie. Sau că un coleg ne-a „furat” locul de parcare. De faptul că n-am mai găsit la magazin iaurtul preferat. Sau că hair-stylist-ul ne-a tuns părul prea scurt.

Remediul pentru astfel de „probleme” se găsește în cărți despre oameni care au avut într-adevăr motive de suferință. Și care, totuși, au găsit undeva în ei puterea de a supraviețui și de a-i ajuta și pe alții. Oameni precum Virginia Hall, care a fost orice, dar nici pe departe „o femeie lipsită de importanță”. Deși ar fi putut avea o viață călduță în sânul unei familii avute, care aștepta de la ea doar să se mărite și să aibă copii, Virginia și-a scris singură destinul.

A lăsat viața casnică în seama unor femei făcute pentru așa ceva, în timp ce ea s-a dedicat studiului (dobândind atât cunoștințe teoretice – știa mai multe limbi străine – cât și practice) și și-a căutat locuri de muncă serioase, unde să aibă ocazia să arate ce poate. Din păcate pentru ea, anii ’30 și ’40 ai secolului trecut nu erau tocmai favorabili femeilor inteligente, bătăioase și emancipate. Deși a reușit să lucreze în diplomație, rolurile care i se atribuiau erau unele minore, de importanță secundară.

Abia când, plecată din America natală, a început să lucreze pentru serviciile secrete britanice, în Franța ocupată de naziști, steaua ei a început să strălucească. Acționând sub nume false, strângând neîncetat în jurul ei membri ai Rezistenței, plănuind și executând numeroase operațiuni de salvare și de sabotaj, Virginia s-a simțit în largul ei.

Virginia Hall, o eroină în ciuda vremurilor și a handicapurilor

Și totuși, chiar și în această postură, a avut nu de puține ori de suferit din cauza diferențelor de gen. Cumva, însă, multe dintre persoanele care o discriminau inițial și o credeau doar „o femeie lipsită de importanță” ajungeau să fie impresionate de inteligența, de spiriul ei combativ, de corectitudinea și de prezența înaltă și impunătoare. Foamea, lipsurile, permanentul pericol de a fi prinsă i-au călit Virginiei spiritul și i-au lăsat cicatrici adânci din punct de vedere fizic. Dar nu s-a lăsat niciodată înfrântă, nici în timpul războiului și nici ulterior, ca angajată la CIA.

În urma unui accident de călărie pe care l-a avut la numai 27 de ani, Virginia rămăsese fără piciorul stâng, de la genunchi în jos. Toată munca ei de agent secret s-a desfășurat, deci, purtând un picior de lemn. Proteza nu era nici comodă, nici ușoară, așa că vă puteți închipui cu cât mai grea îi era viața față de ceea ce deja ați aflat despre ea. Ca să nu mai spunem că, gata să fie descoperită de dușman, „Doamna șchioapă”, cum i se spunea, a reușit să traverseze Pirineii, din Franța spre Spania, având acest handicap.

Virginia scăpase din Franța, de Gestapo, de Abwehr; biruise zăpada și vântul, traversând o trecătoare la 2400 de metri altitudine; îi ajutase pe mulți alții să scape de urmărire și se aflase la doar un ceas distanță de a prinde un tren care s-o ducă într-un loc sigur, cu o baie fierbinte și o masă caldă. Dar acum se afla în spatele gratiilor. Urma să fie stinsă flacăra rezistenței?

Volumul „O femeie lipsită de importanță” de Sonia Purnell, poate fi găsit în librării, dar și online, la preț redus, pe site-ul Librarul. Veți descoperi în el o persoană remarcabilă, cu o viață incredibilă, care, deși a trăit în vremuri puțin prielnice afirmării femeilor, a reușit să își croiască un drum uimitor prin propriile forțe.

Share