„Mâna care închide ochii” – George Arion

Dacă sperați la o nouă întâlnire cu jurnalistul-detectiv amator Andrei Mladin, e bine să știți că a revenit cu noi aventuri în romanul „Mâna care închide ochii”.

Dacă ați citit unele romane de George Arion, sunt șanse mari să vă fi întâlnit măcar o dată cu Andrei Mladin. Eu l-am descoperit în 2011, în „Fortăreața nebunilor”, apoi l-am regăsit în alte scrieri mai vechi, căci nașterea acestui personaj a avut loc în anii ’80 ai secolului trecut.

Inteligent, curajos, amuzant, săritor cu prietenii, iubitor de cultură și frumos, personajul are parte de fiecare dată de aventuri ieșite din comun. Una, două este implicat cu sau fără voia lui în anchete, dispariții, dezlegări de mistere, după care se pomenește urmărit, răpit și agresat în diverse moduri. Limba ascuțită și mintea pe măsură, alături de diverse personaje care îi vin în ajutor, îl salvează de fiecare dată. Se va întâmpla la fel și în „Mâna care închide ochii”?

„Mâna care închide ochii”, sfârșitul lui Andrei Mladin?

Cum Andrei Mladin este un personaj care a străbătut vremurile, era imposibil să nu dăm de el și în plină pandemie. Deși ajuns la o vârstă la care se încadrează în grupul de populație vulnerabilă, care, în timpul lunilor de izolare, nu are voie să iasă din casă decât la anumite ore, Andrei Mladin reușește și de această dată să intre în bucluc.

Pentru că prietenul său, anticarul Sorin Pavelcu, îl roagă să aibă grijă de afacerea sa cât el este spitalizat cu COVID-19, Andrei nu are încotro decât să își ofere ajutorul. Se strecoară în anticariat pentru a rezolva problemele restante ale proprietarului, în timp ce evită să sară în ochii polițiștilor care ar putea să-l amendeze că nu a respectat timpul admis de plimbare în afara casei. Însă chiar cât era înăuntru, se întâmplă ca președintele țării să fie atacat în zonă, garda de corp ucisă, iar acesta să se refugieze în anticariat.

Andrei se vede nevoit nu doar să salveze viața președintelui și ulterior să țină secretă întâlnirea lor, ci să facă față și altor probleme pe care le are pe cap. De exemplu, deși suferă de blocajul scriitorului, trebuie să-și îndeplinească promisiunea de a construi un text literar programat să apară într-o culegere despre pandemie. Pe măsură ce începe să-și înnădească povestirea, al cărei personaj principal se luptă cu probleme psihice și un trecut misterios, care îi tulbură existența oricum complicată, propria viață devine subiect de roman.

Este atacat în propria casă, se trezește dormind în gară, descoperă niște schelete îngropate într-un loc în care nu aveau ce căuta, merge pe coclauri în încercarea de a face lumină într-un caz de crime străvechi și, colac peste pupăză, se și pomenește infectat cu coronavirus. Nu doar că este spitalizat, ci și intubat, iar viața îi trece prin fața ochilor.

Andrei Mladin apare pentru prima dată în romanul „Atac în bibliotecă”, în 1983 și ultima dată în „Mâna care închide ochii”, în 2020. Este aceasta ultima lui apariție? Pandemia de COVID-19 i-a venit de hac acestui personaj longeviv și iubit de cititori? Nu avem altă soluție decât să așteptăm și să vedem dacă George Arion, creatorul său, i-a mai rezervat și alte aventuri pe tărâmul literaturii.

Până atunci, volumul „Mâna care închide ochii” se găsește, alături de alte cărți de același autor, pe site-ul Editurii Crime Scene Press.

Share