„O viață secretă” – Benjamin Weiser

Una dintre aparițiile recente ale Editurii Meteor Press este și volumul istoric „O viață secretă” de Benjamin Weiser.

o viață secretă

„O viață secretă” spune povestea colaborării dintre Ryszard Kuklinski (13 iunie 1930 – 11 februarie 2004), colonel în armata poloneză în Polonia comunistă de după Al Doilea Război Mondial, și serviciile secrete americane. Membru al Statului-Major Polonez, responsabil cu exercițiile militare la care participa Polonia alături de statele memebre ale Tratatului de la Varșovia, Kuklinski era ofițer specialist în pregătiri de luptă. Misiunea lui oficială era, practic, de a pregăti războiul cu Occidentul.

Din postura de polonez competent în meseria sa, dar în același timp patriot, inteligent și cu orizonturi largi, profund nemulțumit de influența negativă a blocului sovietic asupra țării sale, colonelul Kuklinski a furnizat timp de mulți ani informații de importanță crucială CIA-ului. În speranța că, într-o bună zi, țara sa va ajunge liberă de comunism și polonezii se vor bucura de o viață democratică.

„O viață secretă”, dar plină de importanță

Să te preocupe mai mult bunăstarea compatrioților tăi și viitorul țării tale mai mult decât propria persoană pare neverosimil. Și totuși, în istorie au existat oameni care au pus mai presus de ei înșiși și de siguranța personală idei precum independența națională, drepturile omului, libertatea civică. Membru de vază al armatei, Ryszard Kuklinski putea să-și vadă liniștit de viața lui confortabilă, să își închidă ochii și conștiința în fața sovieticilor care îi manevrau țara și să se preocupe doar de confortul familiei sale.

În schimb, în 1972, la vârsta de 42 de ani și în floarea carierei, colonelul a contactat în secret SUA, oferindu-și serviciile ca spion. Și astfel a început să ducă o viață secretă. Nu pentru el, ci pentru țară. Nu pentru prezentul lui, ci pentru viitorul copiilor. Nu pentru bani sau glorie, ci pentru idei precum onoare, corectitudine și libertate națională.

Un om de o bunătate profundă, cu o moralitate ireproșabilă și cu o forță interioară incredibilă, colonelul Kuklinski și-a ascuns colaborarea cu americanii de toată lumea, inclusiv de soție și de copii. Fotografiind documente privind planurile de război ale Pactului de la Varșovia, adunând informații secrete și transmițându-le în cutii oarbe, cu ajutorul unor dispozitive electronice sau în timpul unor schimburi din mașină cu agenții CIA la Varșovia, polonezul a fost, conform declarațiilor americanilor, cea mai bună sursă a lor din timpul Războiului Rece.

Fiecare acțiune pe care a întreprins-o în calitate de spion i-a pus în pericol atât viața proprie, cât și pe a familiei. Stresul sub care trăia permanent, acțiunile riscante întreprinse și faptul că trebuia trebuia să țină totul în el l-au făcut pe colonel să își pună toată încrederea în colaboratorii săi americani. Agenții CIA l-au susținut cu grijă, furnizându-i materialele și acoperirile necesare, protejându-l pe cât posibil, astfel încât colaborarea s-a întins pe aproximativ un deceniu. Când a ajuns la un pas de a fi descoperit ca trădător, Kuklinski a fost exfiltrat împreună cu familia și dus în siguranță în SUA. În urma lui, a rămas o condamnare la moarte în lipsă.

Colonelul Kuklinski, trădător sau patriot?

După ce Polonia a ieșit din comunism, problema care s-a pus a fost: cine este de fapt Kuklinski? Un patriot, care a lucrat cu americanii pentru a-și ajuta țara? Sau un trădător nerecunoscător pentru tot ce i-a oferit sistemul de stat? Trebuie el condamnat sau „iertat” și reprimit în rândurile polonezilor? Pentru o parte a armatei, a oamenilor politici și a populației, Kuklinski nu era decât un trădător. Însă, în realitate, colonelul nu avea pentru ce să fie iertat. După cum spuneau apărătorii lui, printre care și parlamentarul polonez Jacek Szymanderski, Kuklinski nu și-a trădat nici profesia și nici țara, dimpotrivă.

Nu consider că este un trădător, deoarece acțiunile lui nu au fost îndreptate împotriva statului polonez și a armatei poloneze. Armata aceea nu era o armată suverană. La momentul respectiv, ea era o unitate vorbitoare de poloneză din armata imperiului sovietic, care acționa în numele acestuia și urma ordinele sale.

Deși este un volum istoric, „O viață secretă” se citește aproape ca o operă de ficțiune. Personajul principal este un erou în sprijinul Binelui, care trece prin întâmplări periculoase și prin stări sufletești chinuitoare, fără să-și ia ochii de la scopul lui final. Acela de a trăi într-o lume mai bună alături de compatrioții săi. Așa cum îi scria agentului său de legătură:

Dragă Daniel, a fost o mare onoare și în același timp o satisfacție extraordinară să aflu din scrisoarea ta că materialele pe care le-am transmis în cursul anilor nu au fost îngropate în seifurile CIA, ci au reprezentat sursa de inspirație pentru multe decizii importante luate la nivelul cel mai înalt al conducerii americane și care au vizat oprirea agresiunii sovietice în lume. Îți mulțumesc pentru asta și nu pot decât să te asigur că voi continua aceste eforturi și activități până la sfârșit, atâta timp cât va fi posibil și cât va servi unui scop.

„O viață secretă”, volum apărut în colecția Istorie a Editurii Meteor Press, se găsește la preț redus pe www.librarul.ro.

Share