Celula de artă: expozițiile lunii iunie

Luna iunie aduce un semnal de alarmă și un moment de introspecție trecătorilor care au drum pe B-dul Carol nr. 53 și își oferă câteva minute să privească lucrările expuse în spațiul-acvariu al micuței galerii neconvenționale Celula de artă.

celula de artă

Între 7 și 21 iunie, gruparea Vertebra aduce la Celula de artă instalația manifest numită „No Signal“, iar artista Bianca Ferăstrău lucrarea „5 TATTVAS”, care poate fi văzută între 21 iunie și 3 iulie.

„Brodcasting Hate” și „Praying for Signal” sunt cele două jumătăți ale unei singure lucrări/ idei. Bazate pe fenomenul de fake news, aceste antene încearcă să reprezinte realitatea situației, a industriei de informare care acționează cu jumătăți de adevăr, ori deloc, despre oameni, culturi, evenimente și a dependenței noastre de informare, chiar dacă nu cu adevărul.

Vertebra surprind în lucrarea lor sentimentul pe care îl avem când conștientizăm cum media și canalele de informare ne prezintă nonadevărul sau o versiune a adevărului, manipulate în scopuri personale pentru a instiga ura sau genera rating. Din comoditate și din dorința de a rămâne la curent cu totul, fără a depune efortul cercetării informației, frecvent acceptăm situația și ne lăsăm influențați de ce se anunță a fi adevărat.

În viziunea artistei Bianca Ferăstrău, tattva vine de la esență, mai exact esența vieții și a lumii materiale, care are la bază 5 elemente: eterul, aerul, focul, apa și pământul. Aceste elemente derivă unul din celălalt, formând un circuit care dă viața fizică, naturală iar un întreg ansamblu armonios se constituie în natură doar prin simplul circuit.

Se poate spune că cele 5 tattva sunt de-a dreptul puteri, simple, perfecte, neașteptate și enigmatice, puteri din care cu toții ne extragem cea mai mare energie. Doar privind simpla organizare și regenerare a naturii, parcă înțelegem, parcă nimic nu mai contează și parcă ne vorbește mai zgomotos decât orice cuvânt, prin limba-i proprie. Pentru că vorbește sufletului, vorbește conexiunii pe care corpul omului o are cu tot ce înseamnă organic, cu tot ce ne oferă pământul și lumea materială – ceea ce ne oferă sincer lumea materială și nu creat în circumstanțe efemere și iluzorii.

Evenimentele nu vor avea vernisaj cu public, iar expozițiile se pot vedea la orice oră în spațiul de pe Bd. Carol, nr. 53.

Share