Trooper 25 de ani sau ce înseamnă un concert memorabil

Rockerii cei tari ca munții de la Trooper au împlinit anul trecut, în octombrie, 25 de ani pe scena muzicală. Cum aniversarea nu s-a putut organiza atunci, abia pe 12 iunie anul acesta am reușit să ne revedem cu toții pentru a-i sărbători, la Arenele Romane din Capitală.

Trooper

Despre Trooper n-am putut niciodată să scriu altfel decât cu sufletul. Îi știu de vreo 19 ani, de când eram cu toții studenți (în condițiile în care acum ne învârtim pe la 40 😁), deși ei se lansaseră ceva mai demult. De atunci și până acum i-am văzut în nici nu mai țin minte câte concerte, și organizate de ei, și prin festivaluri, și de fiecare dată plecam mai fericită decât veneam.

Am văzut cum le-a crescut treptat popularitatea, cum au împărțit scena de-a lungul anilor cu ditamai trupele de nivel internațional (Iron Maiden, Scorpions, Whitesnake etc.) și cum fanii li s-au înmulțit de-a lungul timpului încât acum, dacă mergi la un concert Trooper, dai și peste copii de 4-8-12 ani veniți cu părinții, și de liceeni, și de studenți și de adulți la vârsta a doua, ba chiar și la a treia.

Trooper, 25 de ani de muzică și prietenie

Pe 12 iunie 2021, trooperii au sărbătorit 25 de ani cu probabil nici jumătate dintre toți oamenii care ar fi vrut să vină să-i vadă, din cauza restricțiilor impuse de autorități în pandemie. Cei care am fost suficient de norocoși să prindem un bilet dintre cele în număr limitat la concertul de ieri am trăit probabil una dintre cele mai emoționante seri din viețile noastre de metaliști. Știu că și ei, ca muzicieni, aveau nevoie ca de aer să revină pe scenă, dar și noi, care iubim muzica și iubim Trooper, eram la fel de nerăbdători să participăm la un eveniment live după atâta secetă.

Vorba lui Coiot: „A trecut o viață de când nu ne-am mai văzut.” (Ce dor mi-era de vocea magnifică, dar și de glumele lui Coiot, de solo-urile strălucite ale lui Balaur și de ei toți, ca întreg, ca formație de top în rockul românesc!)

Așa că trooperii ne-au oferit un spectacol colosal, alcătuind un playlist minunat și aducând pe scenă alături de ei invitați unul și unul: Ronnie Romero (Rainbow), Mihai Georgescu (Bere Gratis), tenorul Alin Stoica, Cristian Hrubaru de la ROCK FM și fostul membru Trooper de-a lungul a mulți ani, dragul de Laurențiu Popa. Iar noi, cei din fața scenei, le-am arătat cât de dor ne-a fost de ei și de muzică live cântând, aplaudând și scandându-le numele ca la meci. Nu pot să vă spun ce atmosferă de vis a fost, dar cred că vă veți da seama din montajul de mai jos.

Cu această ocazie aniversară, trooperii ne-au trecut prin piese mai recente, „de pandemie”, precum „Dragoste falsă” și absolut fascinanta compoziție metal-folclorică „Rădăcini de dor”, dar și prin piese extrase de pe multele lor albume („Dorința”, „Amintiri”, „Strigăt”, „Solii turci”, „În ziua a opta”, „Vlad Țepeș”, „Maturizare” – cover Tudor Gheorghe etc.).

Au cântat, ca în multe alte ocazii, „Două roți” împreună cu Cristian Hrubaru, această odă dedicată motocicliștilor pe care cred că o știu și oamenii care nu ascultă Trooper de felul lor. A, și am auzit cu această ocazie și un banc chiar bun. 😂

Intră Coiotu cu Hrubaru într-un magazin de brânzeturi.
– Cu ce vă servim?
– Cu niște cașcaval.
– Cât să fie?
– Două roți!

Au cântat „Scrisoare de adio” cu tenorul Alin Stoica, o piesă care mi se pare oricum emoționantă, iar cu contribuția lui Alin sună și mai impresionant și „Destin”, piesa cu care au participat împreună la Eurovision în 2019 (când eu una eram gata să mă duc să-i susțin în finala concursului la Tel Aviv, dar n-a fost să ajungă acolo). Laurențiu li s-a alăturat atât la „Destin”, cât și la „Tari ca munții”, iarăși o piesă de care cred că au auzit și neascultătorii de rock.

Au mai cântat „Trec anii” cu Mihai Georgescu, o super voce a muzicii românești, când în public s-au aprins mulți licurici-lanternă; au cântat „Long Live Rock ‘n’ Roll” cu Ronnie Romero de la Rainbow, un vocalist absolut remarcabil; și au mai cântat și „Jocul ielelor” de la Compact, din păcate Paul Ciuci nu a reușit să urce pe scenă cu ei, fiind spitalizat (am aflat că acum este în stare bună).

Ce să mai discutăm, mai bine vă uitați frumos la acest colaj alcătuit de trooperii înșiși. Îi veți vedea atât în culise, pregătindu-se de concert, cât și pe scenă, împreună cu invitații și cu publicul. La și mai mulți ani, Trooper, mulțumim că existați, mulțumim pentru muzică și prietenie și pentru o seară de neuitat!

Share