„John Rain. Pactul asasinilor” – Barry Eisler

În luna iunie am reușit să citesc patru cărți, printre care și „John Rain. Pactul asasinilor” de Barry Eisler, dintr-o serie foarte dragă mie de la Meteor Press.

john rain

Despre Barry Eisler v-am mai povestit: a lucrat în CIA, apoi a fost avocat, după care, din 2003, s-a dedicat scrisului, devenind un romancier apreciat. Una dintre seriile sale de romane, intitulată John Rain, îl are ca personaj principal pe individul cu același nume, un mercenar jumătate american, jumătate japonez. John, însă, nu este un asasin ca oricare altul. El este cel mai bun în ceea ce face: poate provoca moartea fără ca ulterior să poată fi depistată adevărata cauză. Și are un principiu de la care nu se abate: nu ucide femei și copii.

„John Rain. Pactul asasinilor” este cea mai recentă carte din serie, publicată de autor în 2019 și tradusă la noi în 2021, la Meteor Press, unde au apărut încă 10 titluri de același autor. De data aceasta, reflectoarele nu cad pe John, ci pe o întreagă grupare pusă pe fapte mari, din care face și el parte.

„John Rain. Pactul asasinilor”, un fel de all-star game

Acest volum, cel mai recent al seriei, cum spuneam, îl găsește pe John Rain… la pensie. Dar, după cum vă puteți imagina, statul în casă și uitatul pe geam toată ziua nu i se potrivesc prea tare unui fost asasin plătit. Prin urmare, în momentul în care este contactat de un fost colaborator, John nu ezită foarte mult până să accepte să se vadă cu el.

Așa se face că John lasă în urma Japonia și se deplasează în SUA, unde se întâlnește cu Larison, „unul dintre bărbații cei mai periculoși și mai imprevizibili” pe care i-a cunoscut vreodată. Apoi cu colonelul Horton, „o legendă în Operațiunile Speciale”. Cum casa colonelului, unde se întâlnesc, este atacată fără succes de asasini per pedes și mitraliată din elicopter, cei trei se văd nevoiți să pornească împreună în căutarea agresorului șef, pe care îl știau prea bine cu toții. Și pe care Rain tocmai îl refuzase când îi propusese să ucidă câteva persoane, printre care și o femeie.

Femeia este nimeni alta decât detectivul Livia Lone, care a dat de urma unei rețele de pornografie infantilă. Problema este că unii dintre membrii rețelei sunt ofițeri FBI, așa că mai-marii organizației vor să mușamalizeze totul și să o trimită pe Livia la plimbare. Însă tânăra, căreia i se cere să închidă cazul și este și atacată fizic, nu se lasă speriată de tenativa de omor și decide să investigheze mai departe. Printre ajutoarele ei se numără și Dox și Kanezaki, și ei foști colaboratori ai lui John Rain.

Când înțeleg că au un dușman comun, toți acești super oameni se reunesc, alături de Delilah, marea iubire a lui John, pentru a opri tăvălugul de nenorociri. De aceea mi s-a părut că acest roman este ca un all-star game. Fiecare membru al acestui „pact” reunit în slujba dreptății este o celebritate în domeniul lui, un individ puternic, periculos, cu un trecut întunecat. Deși lucrează împreună, nu toți au încredere unii în alții și se supraveghează constant în timp ce împing acțiunea mai departe pentru a-și atinge scopul. Aventurile lor se întind pe mai multe continente și sunt presărate cu urmăriri, violențe și trucuri de maestru. Și cu vreo două povești delicate de iubire.

A fost o încântare să citesc „John Rain. Pactul asasinilor”; și acest „episod” mi-a plăcut la fel de mult precum restul romanelor din seria John Rain care mi-au mai picat în mână. Pentru că Barry Eisler este un povestitor desăvârșit, elegant, care scrie ca și cum ți-ar vorbi față în față. Și care te poartă în acțiuni complexe, care te țin cu sufletul la gură, prin frumusețea și murdăria lumii. Și care construiește personajele în așa fel încât le vezi clar în minte, le cunoști trecutul și prezentul și te simți alături de ele în tot ce întreprind.

Dacă vă plac cărțile cu miez sau sunteți pur și simplu în căutarea unui thriller de excepție, încercați „John Rain. Pactul asasinilor”. Sau orice alt roman al seriei John Rain, nu trebuie să le citiți la rând. Veți înțelege oricum ce este de înțeles și vă veți bucura de oricare dintre ele. 🙂

Share