„Trandafirul alb, pădurea neagră” – Eoin Dempsey

Romanul „Trandafirul alb, pădurea neagră” , de Eoin Dempsey, tradus în mai multe țări, a apărut și la noi, în colecția de ficțiune a editurii Corint.

trandafirul alb

O poveste despre curaj și încredere plasată pe fundalul celui de-Al Doilea Război Mondial, „Trandafirul alb, pădurea neagră” aduce în secolul XXI amintirea întunecată a flagelului nazist și îndrăzneala celor care s-au opus regimului, sfidând moartea.

Eoin Dempsey vine cu o carte de ficțiune istorică, având-o drept personaj principal pe ariana Franka Gerber, prin intermediul căreia aflăm despre acțiunile Trandafirului Alb, mișcarea de rezistență germană, și despre viața germanilor care nu aderau la valorile hitleriste inumane. Salvarea unui străin misterios pe care îl găsește inconștient în pădure și pe care îl târăște la cabana în care locuia singură îi dă Frankăi prilejul să-și amintească de trecutul dramatic și să își reconsidere viitorul.

Ce mi-a plăcut la carte: substratul istoric, construcția personajelor și a acțiunii, dimensiunea morală
Ce nu mi-a plăcut: dialogurile uneori repetitive, lipsa de chimie între personaje

„Trandafirul Alb, Pădurea Neagră”, cutezanță și îndârjire pentru un viitor plin de speranță

Rămasă singură pe lume, la scurtă vreme după moartea iubitului, membru al Rezistenței germane, și a tatălui, care niciodată nu îmbrățișase enormitățile regimului nazist, Franka, ea însăși disidentă, decide să-și încheie viața. În decembrie 1943, ea lasă în urmă cabana de vacanță a familiei din munții Pădurea Neagră, care îi devenise casă, decisă să își încheie socotelile cu viața, însă în pădure dă peste un parașutist inconștient în uniformă nazistă.

Deși se gândește să-l lase să moară, pregătirea și experiența de asistentă medicală nu îi dau voie, așa că face eforturi supraumane pentru a-l căra pe tânăr la cabană. În prima noapte din pădure îl aude rostind câteva cuvinte în engleză, așa că în minta ei începe să încolțească o idee. Îi îngrijește picioarele rupte și merge la oraș după produse farmaceutice și alimente. După ce se trezește, tânărul, care vorbește o germană perfectă, o ține una și bună că are o misiune secretă de îndeplinit, dar n-o lasă pe Franka să meargă la așa-zisul său comandament pentru a-i anunța superiorii că este în viață.

Pe de o parte, Franka nu știe ce să creadă: cine este cu adevărat tânărul parașutist căruia i se vindecă treptat rănile? Este nazist sau spion? Și dacă este spion al forțelor Aliaților, Franka ar trebui să-l ajute, având în vedere că tatăl ei fusese ucis întâmplător pe stradă în urma unui atac aerian al americanilor? Pe de altă parte, pătrundem și în gândurile misteriosului parașutist, care se întreabă cine este cu adevărat Franka și dacă îl va da pe mâna Gestapo-ului, poliția secretă nazistă.

Un joc al neîncrederii se joacă permanent între cei doi, până când nu mai au încotro și trebuie să mărturisească, fiecare, adevărul care îi macină. Povestea Frankăi nu este una ușor de auzit, iar povestea lui John are implicații la cel mai înalt nivel. Pot ei doi să se încreadă unul în altul și să colaboreze pentru a duce la capăt misiunea lui John sau totul este doar o mascaradă? Un viitor mai senin este posibil sau doar o himeră? În același timp, asupra amândurora planează un pericol iminent: iubitul din adolescență al Frankăi, devenit agent al Gestapo-ului, bănuiește că ea ascunde pe cineva la cabană…

Dacă v-am făcut curioși, romanul „Trandafirul Alb, Pădurea Neagră” de Eoin Dempsey poate fi găsit la preț redus pe site-ul editurii Corint.

Share