„Păzitoarea crocodilului” – Kathrine Engberg

„Păzitoarea crocodilului”, romanul de debut al scriitoarei daneze Kathrine Engberg, a apărut luna trecută la Crime Scene Press. Tradus de Iulia Dromereschi, volumul polițist este primul din seria Kørner și Werner.

păzitoarea crocodilului

Dacă vă gândiți că „Păzitoarea crocodilului” este vreo femeie care stă de pază pe lângă vreun animal fioros, să știți că nu e chiar așa. Titlul romanului se referă la o pasăre despre care legenda spune că ajută crocodilii să-și curețe dinții; adică intră în gura animalului după ce acesta ia masa și îi adună bucățelele de carne rămase printre dinți. Deși biologii se îndoiesc de așa o relație apropiată între un crocodil și o pasăre de câțiva centimetri, iată că presupusa legătură este sursă de inspirație pentru romane polițiste. 🙂

„Păzitoarea crocodilului”, un deces fictiv devenit realitate

Inspectorii Jeppe Kørner și Anette Werner de la poliția din Copenhaga sunt cum nu se poate mai diferiți: ea e o femeie dintr-o bucată, cu sensibilitatea unui buldozer, potrivit colegului de birou, cu o căsnicie fericită și cu o poftă de mâncare nestăvilită. El e un bărbat proaspăt divorțat, apatic, îndopat cu calmante și vopsit într-un blond care nu-l prinde (la sfatul prietenului său cel mai bun, ca parte din terapia de după despărțire).

Împreună trebuie să rezolve un caz încurcat, în care victima este o tânără de 21 de ani, care, întâmplător sau nu, este și personaj în romanul pe care îl scrie proprietarea clădirii în care locuia… Toți cunoscuții victimei par suspecți: proprietara, care i-a descris moartea în manuscrisul său, un prieten al proprietarei, care era îndrăgostit de ea deși se despărțiseră și până și tatăl fetei pare să ascundă ceva secrete dubioase. Pe măsură ce detectivii sapă în trecutul și prezentul fetei, descoperă tot felul de informații care îi îndreaptă cu ancheta și spre alte personaje care ar fi avut de câștigat de pe urma morții ei.

Autoarea construiește cu măiestrie o acțiune în care abia târziu întrevezi niște răspunsuri în legătură cu cine ar putea fi criminalul. După care îți arată că, deși intuiția ta este corectă, nu reprezintă întregul adevăr. Pentru că adevărul este cu mult mai hidos decât ai fi putut bănui, arătând fațete monstruoase ale unor personaje presupus onorabile.

Mi-au plăcut felul în care „Păzitoarea crocodilului” a tratat subiecte precum traiul în orfelinate și cum influențează acesta viitorul copiilor care cresc fără familie, precum și relațiile dintre personalitățile puternice și vicioase cu oameni influențabili care li se dedică întru totul și care ar fi în stare să facă orice pentru ele. Chiar și să ucidă. Și mi-a mai plăcut tare mult și relația de simpatie-antipatie dintre Jeppe și Annette, care, în ciuda divergențelor și a diferențelor care îi separă, fac o echipă imbatabilă pe teren.

Vor reuși ei să cearnă falșii suspecți de adevăratul criminal? Va ajunge Jeppe să își revină după divorț sau se va purta în continuare ca un zombi amorțit? Acțiunea romanului începe în 8 august și se termină pe data de 14 a aceleiași luni; deci, dacă sunteți curioși să aflați ce au rezolvat polițiștii în scurtul timp avut la dispoziție, găsiți romanul „Păzitoarea crocodilului” de Kathrine Engberg pe site-ul Crimes Scene Press, la preț redus.

Share