Celula de Artă și Wood Be Nice lansează revista de artă SVAYA

Galeria neconvențională Celula de Artă, împreună cu atelierul de creație Wood Be Nice, organizează la Modul Cărturești (str. Academiei, nr. 18 – 20, București) lansarea numărului 6 al revistei ucrainene de artă SVAYA.

celula de artă

Lansarea revistei este deschisă publicului, cu un număr limitat de locuri și va fi urmată de un vernisaj. Tot atunci va fi expus numărul 6 al SVAYA, alături de un meet & greet cu reprezentanții SVAYA și o parte dintre artiștii implicați în proiect, în locatia galeriei Celula de Arta din București, B-dul Carol nr. 53.

Povestea SVAYA a început în 2009, când scriitorii Nataly Virvitskaya și Roman Stadnyk, alături de designerul Olga Polyak (Olgastyle), au decis să creeze un ziar dedicat artei. Numele „SVAYA” a fost ales ca un cuvânt codat, cunoscut doar pentru locuitorii orașului Cernăuți: un vechi prieten comun îl folosea ca semnal de alarmă când se pierdea la munte prin păduri iar metafora fost păstrată pentru metoda prin care se caută colaboratori pentru ziar.

Primele cinci numere ale revistei au avut diverse forme de prezentare, de la ziar clasic la colecție de afișe și almanah printat manual cu tehnica linogravurii.

Revista Svaya, un manifest colectiv al artiștilor despre perioada pandemică

Al șaselea număr al revistei reprezintă o nouă etapă, ieșirea din existența ca publicație tipărită și transformarea sa ca ziar subcultural, dintr-un „gazernal” hibrid și o revistă de artă reprodusă manual într-un obiect sintetizat fără un format stabil și o identitate vizuală.

Tema SVAYA #6 – „Gol” a fost aleasă în mod colectiv, prin vot anonim. Conceptul și denumirea corespunzătoare, „Memoria fragments”, s-au format organic, în timpul procesării materialului primit, reflecțiilor de carantină și regândirii experienței proprii din ultimii ani.

„Golul” s-a concretizat ca o cutie de memorie: o cutie de amintiri umplute cu obiecte aparent fără legătură a căror valoare este determinată de context. Integritatea componentelor ediției nu este stabilită, fragmentele au potențialul de a deveni baza unei expoziții personale, în cadrul căreia proprietarii pot compune în mod arbitrar elementele. În plus, în dimensiunea individuală, conținutul numărului nu este definitiv: poate fi completat de propriile artefacte. În acest fel, crearea „Memoria fragments” pe termen lung devine un proces nesfârșit, care poate implica orice persoană care a interacționat cu zinul.

Numărul 6 din SVAYA este primul cu o lansare în afara orașului de origine, Cernăuți, având lansări simultane în Ucraina și România.

La evenimentul de pe 3 iulie, de la Cărturești Modul, vor povesti Daniel Loagăr (fondator Celula de Artă), despre colaborarea Celulei de Artă și a artiștilor din România cu SVAYA, Olga Polyak (fondator SVAYA), despre istoricul și manifestul SVAYA ca proiect, Octav Avramescu (antropolog) despre fenomenul Zine ca forma de protest/artă/manifest. Își vor prezenta lucrările cu care au participat la SVAYA #6 artiștii Jumătatea Plină, Alex Manea, Cora Manole și Andrei Cornea, iar colectivul din Ucraina va transmite live un fragment din lansarea simultană.

Share