Concurs de debut literar: Primul Roman

Editura Litera, în parteneriat cu Idea::Bank România, organizează concursul de debut literar „Primul roman”. Scriitorii talentați, dar aflați la început de drum, sunt invitați să participe la concurs, având astfel ocazia ca manuscrisele să le fie citite de scriitori români prestigioși și de critici literari, precum Doina Ruști, Radu Aldulescu, Cristina Bogdan și Mihai Ene.

concurs de debut literar

Volumul desemnat câștigător va fi publicat în colecția „Biblioteca de proză contemporană”, coordonată chiar de Doina Ruști, iar autorul va fi recompensat cu marele premiu, în valoare de 10.000 de lei, oferit cu susținerea Idea::Bank România. Câștigătorii locurilor doi și trei vor primi vouchere în baza cărora să își achiziționeze cărți de pe Litera.ro, iar manuscrisele lor vor fi de asemenea publicate.

Iată ce spune Doina Ruști despre jurizarea concursului „Primul Roman”:

„Fiecare membru al juriului va alege niște texte pe care le consideră foarte bune (în jur de 10), iar acestea vor fi luate în discuție. Să vă spun câte ceva și despre juriu. Radu Aldulescu este un cititor atent și implicat, care ține minte toate amănuntele. Cândva avea și o „listă” de prozatori tineri pe care îi acredita și care în timp s-a dovedit justă. Cristina Bogdan, ca profesor la Literele bucureștene, e foarte familiarizată cu proza contemporană și are un exercițiu al obiectivității demn de invidiat. Crede încă în ierarhia valorilor, chiar și în aceste timpuri haotice. Viziunea ei de lectură este mai largă, bazată pe formația de antropolog. Cel de-al treilea membru al juriul este Mihai Ene, profesorul la Universitatea din Craiova, prozator, poet și critic literar. Am încredere în flerul său de cititor profesionist. Cât privește rolul meu, va fi mai mult acela de a modera discuția finală, pe textele de top”.

Programul concursului de debut literar „Primul roman”

Concursul se desfășoară în perioada 17 iunie – 13 septembrie 2021 și include patru etape.

● Etapa 1: 17 iunie – 19 iulie – ÎNSCRIERE

● Etapa 2: 21 iulie – 23 august – JURIZARE

● Etapa 3: 25 august – ANUNȚAREA CÂȘTIGĂTORILOR

● Etapa 4: 13 septembrie – FESTIVITATE DE PREMIERE

Regulamentul complet al concursului este disponibil AICI.

Cea mai recentă colecție de portofoliu a Editurii Litera, „Biblioteca de Proză Contemporană”, conține povești plasate în zilele noastre, diferite ca registru, fiecare reprezentând o noutate stilistică. Coordonată de scriitoarea Doina Ruști, această colecție își propune să acorde atenție debuturilor și prozei cu o perspectivă epică nouă, să întregească peisajul cărții românești cu viziuni narative inedite.

Share