„Sufocare” – George Arion

Azi vă recomand „Sufocare”, de George Arion, roman pe care l-am citit dintr-o răsuflare. E scurt, antrenant și puteți să-l luați cu voi în vacanță, ca să aveți ce citi în mașină (dacă nu conduceți), în tren sau în avion.

Sufocare

„Sufocare” este, după cum chiar autorul mărturisește, un roman bazat pe o schiță publicată în antologia „România Noir” (apărută la Crime Scene Publishing 2011) și dedicat celor doi fii ai săi, George și Mihnea, care au oferit și ei câteva păreri tatălui lor înainte de publicarea manuscrisului.

Probabil că George Arion n-a făcut rău prezentând manuscrisul în față a doi dintre reprezentanții tinerei generații, având în vedere că aceștia sunt mult mai familiarizați cu noile tehnologii și mai ales cu discuțiile pe diverse forme de chat și își dau seama instantaneu dacă o lucrare atât de legată de timpul prezent e realistă sau nu.

Asta pentru că în „Sufocare” cititorul va găși dese discuții și referiri la diverse rețele de socializare, de care până la urmă nu doar generațiile mai tinere sunt legate, ci, încetul cu încetul, febra îi cuprinde și pe cei trecuți de prima, ba chiar și de a doua tinerețe. Din păcate, nu toate discuțiile purtate astfel sunt sincere, ba uneori ascund intenții de-a dreptul criminale…

„Sufocare”, un nou popas în spațiul magic Barintown

Acțiunea are loc Barintown, orașul care nu se află pe nicio hartă și pe care fanii lui George Arion îl vor recunoaște din alte scrieri ale sale, cum ar fi, de exemplu, „Crime sofisticate”, cartea mea preferată dintre toate scrierile autorului.

Acolo, în Barintown, ne scufundăm treptat în povestea unui tânăr crescut într-o familie cu stare, ai căror părinți mor în mod misterios într-un incendiu. Suntem conduși apoi de-a lungul vieții acestui tânăr oarecum ciudat, autorul permițându-ne să vedem nu doar partea fizică a acțiunilor sale, ci introducându-ne și în sentimentele sale tumultuoase și în mintea lui tulburată, chinuită, bântuită de amintiri bizare din copilărie.

Până la final nu știi exact dacă personajul principal este într-un fel sau în altul. Autorul te împinge pe diverse căi de descifrare a adevăratului eu al acestuia, însă nu îți dai seama care este de fapt adevărul. Oare e un om care face rău doar în gând sau care chiar face victime concrete, în lumea reală? Oare ceea ce gândește el chiar se întâmplă sau totul reprezintă o serie de coincidențe ciudate? Cine este cu adevărat acest personaj și cine îl cunoaște cu adevărat?

În Barintown orice este posibil, din moment ce este un spațiu magic. Iar cei care vor să iasă puțin din lumea lor și să între în cea propusă de George Arion nu vor avea nimic de pierdut, dimpotrivă: se vor trezi purtați pe aripile misterului, ale întrebărilor, ale crimei, ale violenței uneori și, pe alocuri, ale unui erotism intrigant. Mie mi-a plăcut ce am citit, chiar dacă nu pot spune că am desfăcut toate nodurile făcute de autor, și vă invit să încercați și voi. 🙂

Romanul, apărut prima dată în 2012, a fost reeditat în 2021 la Crime Scene Press și poate fi găsit cu un click AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *