Bucharest International Film Festival începe în 3 septembrie

Cea de XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival (BIFF) se va desfășura în perioada 3 – 12 septembrie 2021 și va aduce premiere mondiale și filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu.

Bucharest Internațional Film Festival

Publicul cinefil va putea viziona șapte filme în competiția oficială a Bucharest Internațional Film Festival, selecționate de Mirona Radu, manager de programe BIFF, regizor de film, profesionist cu experiență de 10 ani în producție și distribuție de film.

Filmele din competiția BIFF 2021

 • BOTOX (r. Kaveh Mazaheri, 2020, Iran, Canada, dramă, comedie), câștigător al Premiului pentru cel mai bun film și cel mai bun scenariu la Torino Film Festival în 2020.
 • HIVE (r. Blerta Basholli, 2021, Albania, Elveția, Macedonia, Kosovo, dramă), câștigător al Premiului Publicului, Premiului pentru Cea mai bună regie și Premiului special al Juriului la
 • MURINA (r. Antoneta Alamat Kušijanović, 2021, Brazilia, Croația, Slovenia, SUA, dramă), câștigător al Premiului Golden Camera la Festivalul de Film de la Cannes în 2021.
 • OASIS (r. Ivan Ikic, 2020, Serbia, Slovenia, dramă), câștigător al Europa Cinemas Label Award la Festivalul de Film de la Veneția din 2020.
 • A PERFECTLY NORMAL FAMILY (r. Malou Reymann, 2020, Danemarca, dramă), câștigător al Big Screen Award la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam în 2020.
 • THE ROAD TO EDEN (r. Bakyt Mukul, Dastan Zhapar Uulu, 2020, Kârgâzstan, dramă), în competiția festivalului de film Tallinn Black Nights în 2020.
 • WHETHER THE WEATHER IS FINE (r. Carlo Francisco Manatad, 2021, Singapore, dramă), câștigător la Festivalul de film de la Locarno 2021 și în competiția oficială a Festivalului de film de la Toronto în 2021.

Din juriul competiției internaționale de lungmetraj a BIFF fac parte: Jose Cabrera Betancort, directorul festivalului Tenerife Shorts, regizorul și scenaristul Rafael Kapelinski, actorul Adrian Titieni, actrița Ioana Flora și criticul de film Cătălin Olaru.

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest Internațional Film Festival prezintă o secțiune în premieră, Romanian Authors, care va aduce împreună autorii de film românesc, atât lungmetraj cât și scurtmetraj, și va oferi publicului posibilitatea de a discuta direct cu echipele creative.

Filmele de lungmetraj din secțiunea Romanian Authors a Bucharest International Film Festival

 • ÎNCEPUT (r. Răzvan Săvescu, 2020, dramă, cu: Ioana Flora, Constantin Lupescu, Ionuț Achivoaie, Iulia Lumânare, Vlad Zamfirescu).
 • LEBENSDORF (r. Vali Hotea, 2021, dramă, comedie, cu: Mimi Brănescu, Ana Covalciuc, Ioana Flora).
 • OTTO BARBARUL (r. Ruxandra Ghițescu, 2020, dramă, cu: Marc Titieni, Ioana Bugarin, Ioana Flora, Iulian Postelnicu, Adrian Titieni, Mihaela Sîrbu, Constantin Drăgănescu, Ana Radu), câștigător al Zilelor Filmului Românesc la Festival Internațional de Film Transilvania în 2021 și nominalizat la Heart of Sarajevo, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo.
 • SPIONI DE OCAZIE (r. Oana Giurgiu, 2021, documentar, cu: Tudor Pîrvu, Daniel Haralambie, Secere Valentin, Horaţiu Sermăşan, Paul Markovitz, Dragoş Huluba, Ilinca Hărnuţ, George Remeş, Geo Dobre) cu Mențiune specială – Balkan Documentary Center Discoveries.

În cadrul BIFF vor putea fi văzute și două proiecții speciale, în prezența autorului, regizorul bulgar Kamen Kalev, invitat de onoare al acestei ediții – este vorba de FEBRUARY, aflat în competiția festivalurilor de film de la Ierusalim, Sofia și Salonic și EASTERN PLAYS, aflat în selecția Festivalului de Film de la Cannes în 2009.

Kamen Kalev va susține un BIFF Talk duminică, 5 septembrie, de la ora 15:00, moderat de Mirona Radu, manager de program, și Dana Dimitriu-Chelba, directorul festivalului. Pe 11 septembrie, de la ora 15:00, José Cabrera Betancort va susține „Perspectives on Curation in arthouse cinemas and festivals”, un BIFF Talk pentru manageri de cinema, organizatori și curatori de festivaluri de film, moderat de Mirona Radu.

Cele 6 secțiuni ale festivalului sunt: competiția oficială de lungmetraj (curatoriată de Mirona Radu), Panorama (curatoriată de Dana Dimitriu-Chelba), Focus: Grecia, secțiunea istorică „100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României“, Programul Special Spania și Romanian Authors. Secțiunea istorică „100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României“ este susținută de British American Tobacco România.

Mai multe detalii despre fiecare film în parte, despre spațiile de desfășurare și despre Bucharest International Film Festival găsiți pe www.biff.com.ro și pe pagina de Facebook Bucharest International Film Festival.

Share