Festivalul Internațional „George Enescu” începe în 28 august

Festivalul Internațional „George Enescu”, ajuns la ediția a 25-a, se va desfășura între 28 august și 26 septembrie, aducând în România artiști și orchestre renumite de pretutindeni.

Festivalul Internațional „George Enescu”
Foto: pagina de Facebook George Enescu Festival

„Pentru mine, Enescu va rămâne mereu una dintre minunile acestei lumi”, spunea Yehudi Menuhin despre cel considerat cel mai important muzician român. Festivalul care îi poartă numele a ajuns anul acesta la ediția aniversară cu numărul 25, mergând înainte chiar și în aceste condiții pandemice.

Sala Mare a Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și Sala Auditorium din Capitală vor găzdui evenimentele care reunesc artiștii și ansamblurile prezente la această ediție a festivalului. Secțiunea „Enescu în țară” cuprinde concerte și recitaluri care vor avea loc la Cluj-Napoca, Bacău, Sibiu, Iași, Ploiești, Pitești.

Festivalul Internațional „George Enescu” se deschide pe 28 august cu concertul susținut de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijor PAAVO JÄRVI, cu HILARY HAHN la vioară și SARAH NEMȚANU – concertmaestru. Programul evenimentului de deschidere cuprinde Rapsodia română în re major op. 11 nr. 2 de George Enescu, Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius și Simfonia nr. 2 în mi minor op. 27 de Rahmaninov.

Ediția cu numărul 25 a Festivalului Enescu, sub semnul pandemiei, dar și al iubirii

Tema din acest an a festivalului este iubirea, cu atât mai importantă în aceste vremuri tulburi pe care le trăim. Muzica este alături de oameni în toate momentele vieții lor, astfel încât și organizatorii Festivalului Enescu au făcut toate eforturile pentru a duce mai departe tradiția acestui eveniment monumental care are loc regulat în România.

Conferința de presă care a avut loc pe 27 august, în avanpremiera festivalului, a reunit reprezentanți ai organizatorilor, ai partenerilor, ai presei și ai guvernului României.

„Enescu este alături de noi în clipele cele mai frumoase, dar și în clipele cele mai grele” a remarcat consilierul prezidențial Sergiu Nistor, iar ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că Festivalul Enescu ne aduce aminte de importanța răgazului de a asculta și că evenimentul are nenumărate valențe terapeutice pentru spectatori. Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a subliniat faptul că festivalul este un reper pentru cultura românească, un eveniment extraordinar care reunește artiști de cel mai înalt nivel, din toată lumea.

Directorul executiv al festivalului, Mihai Constantinescu,  a vorbit despre momentele deosebite ale evenimentului, subliniind că toate evenimentele au farmecul lor, însă este cumva de la sine înțeles că atrag atenția mai ales concertele marilor orchestre care ne vizitează în acest an și ale artiștilor (unii revin, alții se află aici pentru prima dată), alături de cele mai bune orchestre din România. Totuși, nu ar trebui omise nici concertele din secțiunea mai puțin cunoscută de public, Muzica secolului 21.

Seria de concerte de noapte nu se mai organizează în acest an, pentru siguranța sanitară a artiștilor și a publicului deopotrivă. Organizarea a fost și este dificilă în condițiile pandemice, dar se încearcă, prin acest festival, să se încălzează din nou inimile melomanilor după 18 luni de liniște. Concluzia directorului festivalului a fost că dacă putem să ne protejăm unii pe alții, prin vaccinare și testare împotriva virusului care ne-a schimbat tuturor viețile, va exista și festivalul în continuare.

Dirijorul Paavo Järvi consideră că „trebuie să învățăm să trăim și să iubim și cu masca pe față”, deoarece aceasta pare că va rămâne în continuare o prezență impusă la evenimente. Directorul artistic al Festivalului Enescu, dirijorul Vladimir Jurowski, s-a declarat fericit că festivalul a reușit să iasă la liman în această pandemie care a dat lumea peste cap și că pentru această ediție aniversară artiști și orchestere celebre vin în România promovând ideea de cultură europeană unită.

Enescu ar fi fost primul care să susțină muzica românească contemporană, a adăugat Vladimir Jurowski, astfel încât este lăudabil că și alte lucrări ale compozitorilor români vor fi interpretate la festival. Ceea ce probabil nu i-ar fi plăcut lui Enescu ar fi fost situația în care se află omenirea în momentul de față, însă i-ar fi plăcut programul festivalului, a concluzionat dirijorul.

Violonista Hilary Hahn a declarat că posibilitatea de a cânta în București i se pare foarte importantă din punct de vedere personal, pentru că Enescu este considerat un inovator printre violoniști. Muzica aduce oamenii împreună, a mai spus Hilary, și îi conectează prin emoții, iar măștile pe care trebuie să le purtăm nu pot acoperi urechile și nici sentimentele. 🙂 Violonista Sarah Nemțanu, născută în Franța din părinți români, a mărturisit că activitatea ei este ca un „pod cultural” de care se simte foarte mândră.

Dirijorul eston Kristjan Järvi, fratele lui Paarvo, a ținut să precizeze că, deși cunoștea țara și prin alte realizări, cum ar fi cele ale gimnastelor noastre, pentru el România înseamnă festivalul Enescu și deci este o încântare să reprezinte aici orchestrele din nord.

37 dintre lucrările lui Enescu vor fi interpretate la ediția jubiliară a Festivalului Internațional „George Enescu”

Ediția a 25-a a Festivalului Enescu, care începe pe 28 august, trece una dintre probele de maturitate în promovarea muzicii lui George Enescu printre artiștii străini și români, deoarece reușește să prezinte cel mai mare număr de lucrări enesciene (37) și cel mai complex program cu lucrările marelui compozitor din întreaga sa istorie.

Dacă, tradițional, orchestrele din străinătate preferau să interpreteze cele două Rapsodii române, la ediția din 2021 artiștii invitați vor permite publicului să cunoască și să exploreze în profunzime creația lui Enescu, de la lucrările de tinerețe fără număr de opus, până la capodoperele camerale și simfonice ale stilului târziu și la fragmente de manuscrise redescoperite și finalizate postum.

Maxim Vengerov, Diana Damrau și Avishai Cohen, prezenți la Festivalul Internațional „George Enescu”

  • Trei mari orchestre londoneze, două ansambluri germane (Radiodifuziunea din Berlin și Filarmonica din München), Scala și Santa Cecilia din Italia, Concertgebouw din Amsterdam – care va încheia Festivalul conform tradiției respectate deja de mulți ani, alături de orchestre renumite din Franța, Elveția sau Ungaria, se înscriu într-un maraton de programe diverse și complexe, care pun în valoare muzica lui George Enescu și capodoperele prea puțin cântate ale secolului trecut.
  • Organizate sub forma unor matinee muzicale de weekend, concertele și recitalurile din seria „Enescu și contemporanii” au loc sâmbăta și duminica dimineața la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României.
  • Mari artiști ai muzicii contemporane, precum Fazil Say, Sir Simon Keenlyside, Patricia Kopatchinskaja și Avishai Cohen, și un număr record de lucrări în premieră reprezintă oferta specială pe care Festivalului Enescu o face publicului său în seria Muzica Secolului XXI, dedicată acestui gen muzical.
  • Ediția aniversară a Festivalului Internațional George Enescu va aduce la București unele dintre cele mai reprezentative figuri feminine ale muzicii clasice ale momentului. Staruri internaționale feminine – precum Diana Damrau, Joyce DiDonato, Yuja Wang, Sonya Yoncheva, Khatia Buniatishvili – și numeroase artiste recunoscute pentru talentul lor vin la Festival.
  • Unele dintre cele mai cunoscute staruri masculine ale muzicii clasice internaționale – violoniști, violonceliști, pianiști și dirijori –, unii dintre ei fini cunoscători ai muzicii enesciene, vin la București, între 28 august și 26 septembrie, pentru ce-a de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu. Publicul iubitor de muzică clasică va avea ocazia să asculte violiniști apreciați precum Maxim Vengerov, David Grimal și Nicolas Dautricourt, considerați adevărați ambasadori ai muzicii lui George Enescu. De asemenea, violoniști de renume precum Joshua Bell, Julian Rachlin, Dmitry Sitkovetsky, Leonidas Kavakos sau Renaud Capuçon se află în programul ediției jubiliare a Festivalului.

De asemenea, trei actori mari urcă în premieră pe scena Festivalului Internațional George Enescu în 2021 – Robert Powell, Maia Morgenstern și Vlad Ivanov -, ca parte din dialogul între arte pe care îl promovează acest eveniment.

Program și bilete

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul oficial festivalenescu.ro. Detalii despre bilete găsiți AICI.

Pentru a intra la concertele de la Ateneul Român și de la Sala Auditorium este nevoie, pe lângă bilet sau abonament, de certificatul verde electronic COVID-19. Intrarea la evenimentele de la Sala Palatului și la Sala Radio nu este condiționată de prezența certificatului. Masca și distanțarea fizică sunt obligatorii în toate incintele.

Concertele şi ediţiile speciale dedicate Festivalului Internațional „George Enescu” se vor difuza pe TVR1, TVR3, TVR Internaţional şi TVR Moldova, în perioada 28 august – 26 septembrie.

Share