Festivalul Enescu: Filarmonica Mării Baltice, un spectacol remarcabil la Ateneul Român

Primii artiști pe care i-am văzut anul acesta la Festivalul Internațional „George Enescu” au fost cei de la Filarmonica Mării Baltice, într-un eveniment de excepție care a avut loc la Ateneul Român pe 30 august.

Festivalul Enescu

Am ajuns mai devreme la Ateneul Român, această bijuterie arhitecturală din centrul Bucureștiului, care găzduiește sediul Filarmonicii „George Enescu”. La ora 16:00, iubitorii muzicii bune deja se adunaseră în zona Ateneului, îmbrăcați elegant și având în priviri bucuria reîntâlnirii cu Festivalul Enescu, așteptând să intre. La 16:15 deja se formaseră două rânduri de spectatori pe treptele Ateneului, care înaintau civilizat spre intrare, păstrând distanța impusă de vremurile pe care le trăim.

Chiar înainte de intrare, unde ne-am pus măștile de protecție, ni s-au scanat mai întâi certificatele europene COVID-19, iar după ce am pășit în interiorul clădirii, și biletele și invitațiile. În sala de concerte, locul murmurului mulțimii de spectatori care își ocupaseră locurile a fost luat de aplauze în momentul în care tinerii muzicieni care alcătuiau Filarmonica Mării Baltice au început să intre pe scenă. Ultimul a intrat dirijorul Kristjan Järvi, care a primit cele mai puternice aplauze.

O după-amiază încântătoare cu Filarmonica Mării Baltice, Kristjan Järvi și Maria João Pires

Programul după-amiezii a început la 16:30 cu „Aurora”, o piesă luminoasă, alertă și delicată, de pe albumul „Nordic Escapes” al lui Kristjan Järvi, Nordic Pulse Ensemble și London Symphony Orchestra. Nu știu ce simțeau ceilalți, dar pentru mine, să ascult „Aurora” a fost ca o pătrundere într-un basm. Fiecare acord a fost o infuzie de bună-dispoziție și de optimism, care creșteau în intensitate în momentul în care intrau toate viorile în același timp, alături de suflători.

Am simțit că o bună parte din entuziasmul declanșat de piesă a fost meritul lui Kristjan Järvi. Dirijorul eston, parte a unei familii de artiști (fratele său, Paavo Järvi, a dirijat chiar concertul de deschidere al Festivalului Enescu în acest an), este un bulgăre de vitalitate, care trăiește intens fiecare moment muzical. Nu își conduce, pur și simplu, muzicienii, ci trăiește cu totul muzica împreună cu ei.

Bucuria de a se afla pe scenă îi transpare prin fiecare por, prin fiecare zâmbet și prin lumina care îi strălucește în priviri, molipsind cu atitudinea lui solară atât violoniștii, violonceliștii, contrabasiștii și restul ansamblului, cât și melomanii din sală, fermecați de spectacol.

După „Aurora” a urmat o scurtă pauză în care scena a fost rearanjată pentru a face loc pianului l-a care s-a așezat artista portugheză Maria João Pires. Pianista, împreună cu Filarmonica Mării Baltice și dirijorul Kristjan Järvi au atacat apoi Concertul nr. 9 în mi bemol major pentru pian și orchestră K. 271 al lui Mozart. Compus de acesta la vârsta 21 de ani, concertul are trei părți – Alegro, Andantino și Rondo (Presto) -, în care pianul se remarcă în solo-uri sau dialoghează cu restul muzicienilor într-o manieră care cucerește publicul.

Marcat de critici drept o capodoperă, concertul are meritul de a te transporta în luma magică a lui Mozart, ale cărui lucrări le recunoști cu sufletul, pentru că stilul lui este inconfundabil. Din nou, dirijorul Kristjan Järvi și-a pus amprenta asupra imaginii generale a evenimentului interpretând sentimentele trezite de muzică prin intermediul expresiilor feței, manifestând pe rând veselie sclipitoare, seriozitate dramatică, duioșie caldă.

După o altă pauză, programul a continuat cu Simfonia nr. 2 , Op . 17, în A major a lui George Enescu, o lucrare din 1914, care marchează trecerea spre maturitatea muzicală a compozitorului. După voioșia de poveste din „Aurora” și stilul jucăuș mozartian, simfonia lui Enescu a venit ca un vârtej copleșitor, un cutremur muzical de o măreție strivitoare, de care nu poți și nu vrei să te ascunzi. După cum a mărturisit la final dirijorul, „și noi, în Nord, avem ceva temperament, dar nu chiar ca al lui Enescu”. 🙂

Muzica după-amiezii la Festivalul Internațional „George Enescu” s-a încheiat cu o interpetare maiestuoasă (la fel de luminoasă ca „Aurora”), a piesei „Climbing Rooftops” de Paul A. Jackson. Între noi fie vorba, dacă asculți pe YouTube această piesă, e foarte posibil să nu îi vezi adevărata valoare și să nu o simți vibrând în inimă așa cum s-a întâmplat ieri, pe scena Ateneului, când a fost interpretată de acei tineri talentați și frumoși ai Filarmonicii Mării Baltice conduși de senzaționalul Kristjan Järvi.

Nu pot să vă descriu ce euforie acaparează sufletul când asculți aceste muzici oferite de artiști de excepție, așa că trebuie să mergeți voi înșivă la concertele de la festival. Pentru mine, evenimentul de ieri a fost impresionant nu doar prin ceea ce a răzbătut de pe scenă, ci și prin ceea ce am văzut în public: oameni veniți să asculte, să simtă, care au stat într-o liniște deplină în timpul interpretărilor, nu au deschis telefoanele, nu s-au foit în scaune și nu au discutat între ei. Așa cum este normal când ai față acte de asemenea grandoare precum concertele Festivalului Enescu.

Program 31 august Festivalul „Internațional „George Enescu”

Evenimentele din cadrul Festivalului Enescu merg mai departe în această după-amiază și seară după următorul program:

16:30 – 18:30, Ateneul Român – Filarmonica Mării Baltice
KRISTJAN JÄRVI dirijor
VIKTORIA MULLOVA vioară

Program: Nordic Swans

Pärt Swansong
Pärt Fratres
Pärt – Passacaglia (pentru vibrafon și instrumente cu coarde)
Ceaikovski – Lacul lebedelor (simfonie dramatică, ar. Kristjan Järvi)

19:30 – 20:40, Sala Palatului – Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin
VLADIMIR JUROWSKI dirijor
RALF SOCHACZEWSKY dirijor asistent
YEON-MIN PARK pian – câștigătorea Concursului Internațional George Enescu 2020/2021

Anatol Vieru – Memorial op. 118
Stravinski – Concertul pentru pian și instrumente de suflat
Șostakovici – Două piese pentru octet de coarde op. 11 (versiune pentru orchestră de coarde)
Hindemith – Simfonia Mathis der Maler

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul oficial www.festivalenescu.ro/festival-2021/program/, iar bilete se găsesc cu un click AICI.

Share