Buzău International Arts Festival: Ziua Franco Nero

Început pe 25 august, Buzău International Arts Festival (BIAF) a continuat pe 1 septembrie cu evenimente dedicate lui Franco Nero, nume legendar al cinematografiei italiene și internaționale.

Buzău International Film Festival

Am ajuns astăzi pentru prima oară în viață în orașul Buzău, capitala județului cu același nume, pentru a lua parte pentru câteva zile la evenimentele din cadrul Buzău International Arts Festival. Nu vă mai spun că, de cum am coborât din tren, m-a învăluit un miros ispititor de covrigi calzi, pentru că nu vreau să vă fac poftă, 😂 dar e bine să știți că nici eu n-am avut timp să-mi cumpăr, căci mă grăbeam spre hotel și apoi la conferința de presă cu Franco Nero.

Franco Nero: „Trebuie să fii foarte modest ca să faci această meserie”

Faimos pentru filmul „Django”, un Spaghetti Western care a inspirat multe altele, dar care nu au avut un succes la fel de mare, Franco Nero a jucat de-a lungul carierei sale în sute de filme și încă nu a obosit. După cum a mărturist la conferința de presă, încă este entuziasmat să facă filme, din postura de actor sau de regizor, și nu are de gând să se pensioneze până când acest entuziasm nu-l va părăsi. Consideră că în meseria de actor trebuie să fii modest, să nu alergi după succes, ci să muncești mult și să profiți de ocaziile care ți se oferă.

Norocul, crede actorul, este la fel de important, pentru că degeaba ai talent dacă nu ai și un dram de noroc. 🙂 În ceea ce-l privește, a iubit mereu cinematografia și a vrut să fie parte din acest fenomen cât mai mult posibil.

Actorul a vorbit și despre numeroasele sale vizite în România (București, Cluj, Sibiu) și despre faptul că amintirea cea mai dragă de aici este cea legată de prietenul său Mino Damato, jurnalist italian, care a renovat două pavilioane de pediatrie la spitalul „Victor Babeș” din București și a amenajat la Singureni (Giurgiu) un centru pentru copii ai nimănui. Franco Nero ne-a asigurat că, și de data aceasta, se simte foarte confortabil în România, ca și cum ar fi acasă.

Meseria de actor și celebritatea i-au dat atât ocazia, de-a lungul timpului, de a călători mult și de a întâlni tot felul de oameni; însă, deși a avut atât prilejul de a se afla în compania unor fețe regale, cât și de a lua cina, de exemplu, cu niște oameni simpli (pescari, fermieri), i s-a părut că aceștia din urmă au o înțelepciune mai mare decât cei din prima categorie.

Cât despre eterna luptă dintre cinematografie și televiziune, e de părere că platformele pe care vedem cu toții filme în prezent tind să ucidă cinematografia, mersul la cinematograf și bucuria de a vedea un film pe marele ecran. Totuși, mai spune Franco Nero, cinematografia va continua să existe atâta vreme cât oamenii vor continua să viseze.

„Django”, un film-cult pentru nostalgici

Cum 1 septembrie a fost Ziua Franco Nero la acest eveniment-mamut care este Buzău International Arts Festival, publicul a avut parte și de o proiecție a filmului „Django” la Teatrul „George Ciprian” din oraș.

Filmul din 1966, regizat de Sergio Corbucci, impresionează chiar și în zilele noastre nu prin subiect sau prin efectele speciale ale vremii respective (roșul nefiresc al sângelui te face să zâmbești, la fel și exagerarea acțiunilor armate), cât, părerea mea, prin micile detalii: replici scurte și de efect, unele pline de înțelepciune, altele extrem de amuzante, imaginile puternice, cu prim-planuri grotești, precum și idei gen „uneori, trebuie să elimini fanaticii pentru binele tuturor”. 🙂

Iar coloana sonoră este copleșitoare. Îți dai seama de importanța ei încă de la primele secunde ale filmului, când însoțește apariția în cadru a unui individ (nimeni altul decât Django), cu cizme de cowboy, îmbrăcat în haine negre murdare, cu o pălărie pe cap, târând după el cu ajutorul unui lanț… un sicriu, prin noroi, pe un deal. O muzică răsunătoare și adecvată contextelor acompaniază apoi fiecare scenă în care nu se vorbește, inclusiv scenele de luptă între forțele Confederate rasiste și revoluționarii mexicani, căci acțiunea are loc după Războiul Civil, la granița SUA-Mexic.

Nu știu câtă răbdare ar avea tinerii cu un film precum „Django”, dar, dacă nu l-au văzut până acum, îl recomand cinefililor trecuți de 30 (40?) de ani, pentru valoarea istorică pe care o are pelicula și pentru nostalgia unor vremuri demult apuse și a unui mod complet diferit de a realiza filmele.

Până la urmă, capodoperele fiecărei epoci au rezistat în amintirea colectivă pentru faptul că au făcut cât de mult se putea face cu mijloacele disponibile la vremea respectivă și au inovat acolo unde alte creații nu au reușit să iasă din comun. Nu se recomandă, zic eu, să le privim altfel decât în contextul în care au fost realizate, pentru că dacă le judecăm prin perspectiva posibilităților și așteptărilor prezentului, pierdem esența.

La finalul proiecției, Franco Nero a răspuns întrebărilor publicului, care au fost dintre cele mai diverse, de la unde s-a născut (în zona rurală de la lângă Parma) și până la ce mai lucrează în prezent (regizează „The Man Who Drew God/L’uomo che disegnò Dio” – despre un artist orb care face portrete ascultând vocile oamenilor).

În ceea ce privește regretele profesionale, actorul și regizorul italian spune că singurul lucru de care îi pare rău este că n-a putut face anumite filme pentru care primea oferte deoarece era ocupat să apară în filmele în care deja acceptase să joace. 🙂 Însă, după propria mărturisire, este mândru de faptul că nu a făcut compromisuri și a jucat doar ceea ce i-a plăcut într-adevăr.

De altfel, acesta a fost și sfatul său pentru tinerii actori: să ia roluri care le plac, care le transmit ceva și să dea tot ce pot în ele, nu să lucreze cu gândul la a face mulți bani; banii vor veni ulterior, după multă muncă și puțin noroc. 🙂

Buzău International Arts Festival

Programul Buzău International Arts Festival pentru 2 septembrie

Pe 2 septembrie, Buzău International Film Festival continuă cu proiecția documentarului „KIDS ROCK” (România, 2021), în regia lui Claudiu Mitcu, care va avea loc la ora 18:00, în Parcul Tineretului – Amfiteatru. În continuare, de la ora 20:00, va putea fi urmărit concertul trupei rock de copii Blană Bombă.

Buzău International Arts Festival se va derula până pe 25 septembrie. Pentru noutăți zilnice legate de BIAF, vă recomand să urmăriți pagina de Facebook a festivalului.

Share