Buzău International Arts Festival a continuat pe 3 septembrie cu un concert de suflet susținut de Maria Răducanu, pentru care a deschis trupa Graiu.
Parcul Crâng a fost pe 3 septembrie gazda Buzău Arts Festival, zona Obelisc fiind amenajată pentru desfășurarea concertelor Maria Răducanu și Graiu. În ce mă privește, eram la prima audiție a tuturor artiștilor prezenți, așa că am fost cu atât mai atentă la ce se întâmplă pe scenă – și am plecat de-a dreptul impresionată. Deși peste parc s-a lăsat un frig de mi-au înghețat degetele pe pix (da, sunt de modă veche și iau notițe la evenimente), muzica mi-a ținut cu siguranță de cald în inimă.
Graiu: muzici în cele patru dialecte ale limbii române
Seara a început cu Graiu, un proiect de folclor reinterpretat românesc, accentul căzând pe voce, acompaniată de bass, bongos, tamburină sau sintetizator. Vocea monumentală a Alinei Ciolcă, alături de instrumentele lui Adrian Chepa, ne-au trecut prin cântece străvechi, adunate de prin zone în care se vorbește nu doar limba română pe care o știm cu toții (dialectul dacoromân), ci aromâna, meglenoromâna și istroromâna.
Piesele abordate sunt practic combinații interesante între sonoritățile vechi românești și așa-numitul „blues de ocnă”, cum l-au numit artiștii („Prison Blues”). Am ascultat, de exemplu, o „Afro-doină”, melanj între un stil de cântare afro-americană de plantație și doina maramureșeană; o variantă armânească pentru „Ia-ți mireasă ziua bună”, abordată la voce, bass și tamburină și o variantă daco-română „ca pe Vlașca”, numită „Miresica”, un country hill blues cu influențe maramureșene despre ce este sufletul omului.
Una dintre preferatele mele a fost „Rosie”, o cerere în căsătorie cântată cu vocea acompaniată de bongos. Piesa originală, tot un blues de ocnă, era cântat de sclavi care se acompaniau cu sape, topoare și alte instrumente folosite în muncă. Alina Ciolcă a cântat de una singură cât un cor de bărbați, în timp ce Adrian Chepa a însoțit melodia cântând la bongos.
Maria Răducanu, o femeie cu o chitară, toată numai suflet
După Graiu, a urcat imediat pe scenă Maria Răducanu.
Mi s-a părut mereu uimitor cum unii oameni reușesc să creeze o artmosferă în jurul lor. Și când se exrpimă, nu-i mai vezi pe ei, ci ești prins în ceea ce exprimă. Am remarcat prima dată acest aspect la unii profesori în timpul facultății: când își țineau cursul, lumea din jur dispărea și vedeai cu claritate doar ideile pe care le transmiteau. Am observat apoi că și artișii atinși de har fac același lucru. Așa și cu Maria Răducanu.
Deși nu-mi era străin numele artistei de pe afișele concertelor pe care le vedeam online sau prin oraș, n-am auzit-o și n-am văzut-o niciodată cântând. Deși „a cânta” e prea puțin spus, având în vedere că Maria Răducanu nu doar cântă, ci interpretează, simte, intră cu totul într-o piesă. Te uiți spre scenă, o asculți și, fără să-ți dai seama când s-a făcut tranziția, te pomenești că nu mai ești în realitatea imediată, ci în atmosfera cântecului, ghidat de glasul ei de cristal și de acompaniamentul discret al chitarei.
În Parcul Crâng au răsunat aseară piese în mai multe limbi și în mai multe genuri, deși toate aveau amprenta personală a artistei. Nu știu dacă mi-a plăcut cel mai mult o piesă în spaniolă sau alta în portugheză, una în limba engleză sau alta în limba franceză ori rusă, dar vă spun ce mi-a plăcut negreșit: faptul că dacă nu știai că în fața ta este Maria Răducanu, muziciană din România, puteai să juri că asculți o artistă nativă din Spania, Portugalia, Anglia, Franța, Rusia. Așa de frumos pronunța și așa de frumos intra în fiecare piesă, încât pachetul muzical livrat era complet.
Dacă n-ați văzut-o pe Maria Răducanu cântând, remediați situația cât mai curând, căci nu știți ce pierdeți. Că e un fado, că e o doină, că auzi puțin jazz, toate piesele ei spun ceva și te duc undeva de unde ți-e greu să te întorci. Mie mi-a rămas gândul la „Where Flamingos Fly” și „La Vie” pe care abia aștept să le mai aud live și cu alte ocazii.
Programul Buzău International Arts Festival pentru 4 septembrie
Buzău International Arts Festival continuă pe 4 septembrie în Buzău și în comuna Berca, Plaiul Șoimului Rătești, după următorul program:
Buzău
17:30 Filmele Buzz Iff: „Cenușăreasa”, dublat în limba română (Parcul Tineretului, Amfiteatru)
19:00 Cinemateca Buzz Iff: „Erupția”, 1957, regia Liviu Ciulei (Parcul Tineretului, Amfiteatru)
Comuna Berca
17:30 Film pentru Copii: „Regatul de Gheață”
19:00 Teatru: „Păzea că vine… Apocalipsa!”
20:15 Film: „Dr. Strange”
Pentru a fi la curent cu noutățile Buzău International Arts Festival, urmăriți pagina de Facebook a festivalului.