„Extraconjugal” sau ce începe să te bântuie după 40 de ani

Dacă iubiți comediile, e timpul să vă luați bilete la avanpremiera sau la premiera spectacolului „Extraconjugal”, care va avea loc la Teatrul de Artă București pe 15, respectiv 16 septembrie.

Extraconjugal
Sursă foto: Facebook Teatrul de Artă

Ce dor mi-era de un spectacol de la Teatrul de Artă, unde fie te destinzi și te amuzi, cum se întâmplă, de exemplu, când vezi „O relație deschisă”, fie rămâi pe gânduri și cu o lacrimă în colțul ochiului, ca atunci când vezi „Când timpul stă pe loc”, fie ai parte de un amalgam de sentimente ca atunci când ești la „O femeie singură”.

De data aceasta, am avut bucuria de a fi prezentă la o avanpremieră a spectacolului „Extraconjugal”, de Neil Simon, în regia lui George Dogaru, jucat la Teatrul de Comedie din Capitală pe 4 septembrie. Deși s-a întins pe durata a mai bine de două ore, spectacolul nu mi-a dat ocazia să mă uit la ceas. Am avut parte de o poveste antrenantă, interpretată de doi actori dăruiți cu mare talent, pe care v-o recomand cu drag ca următoarea voastră oprire la teatru.

Când vrei să trăiești, dar viața alege să te ignore

Barney Cashman (George Constantinescu) este un tip de 41 de ani, căsătorit de vreo 20, tată a doi copii și proprietar al unui rastaurant pescăresc. Criza vârstei a doua îl lovește din plin și începe să se întrebe cum au fost anii lui de viață. Când răspunsul pe care și-l dă este că nu au fost extraordinari, ci „drăguți”, și că de-a lungul lor mai mult a existat decât a trăit („Viața a ales să mă ignore”, spune el), decide să ia atitudine.

Garsoniera în care locuiește mama lui este liberă în unele după-amieze, când femeia e la muncă, așa că Barney decide să aibă o aventură sexuală, una singură, ca să se simtă și el un om viu, după care să se hrănească din această amintire pentru restul vieții. Mai ușor de spus decât de făcut, deoarece talentul de seducător al lui Barney este sublim, dar lipsește cu desăvârșire și, în plus, nici femeile abordate nu au chiar toate țiglele pe casă.

Nu știu să vă spun ce mi-a plăcut mai mult. Probabil că a fost o combinație între povestea în sine (atât de reală, cu care pot empatiza cu siguranță mulți dintre oamenii trecuți de 40 de ani și care își pun aceleași întrebări precum eroul piesei) și jocul actorilor, modul în care au ilustrat personajele care ni s-au perindat prin față de-a lungul acțiunii – fără niciun dubiu, George Constantinescu și Andreea Mateiu au fost fenomenali!

George i-a dat viață extrem de veridic tipului de 40 și ceva de ani, care pare să le aibă pe toate – o soție bună, copii simpatici, o afacere mulțumitoare – și care totuși simte că îi lipsesc elemente pe care adesea le ignori, dar care au o importanță majoră pentru starea de bine. Entuziasmul, euforia noutății, momentele extraordinare care te fac să-ți bată inima ceva mai repede. Caută toate acestea în întâlnirile cu alte femei, însă ce poate obține când el are anumite așteptări, iar ele au altele? Când una este o persoană directă, dornică de sex și atât, când alta este o țicnită cu acte în regulă, iar ultima e prietena cea mai bună a soției?

Iar Andreea, care a interpretat cele trei roluri feminine, a fost o încântare. Nu îmi amintesc s-o mai fi văzut vreodată la teatru, sunt sigură că aș fi ținut minte o actriță atât de înzestrată. Are atâta naturalețe și vervă pe scenă, încât acaparează orice act în care este prezentă.

Fiecare personaj căruia îi dă viață este unul consistent, pe care ai impresia că-l cunoști din realitate, așa de bine este interpretat: Elaine, o femeie obișnuită cu aventurile extraconjugale, plictisită rapid de galanteriile și tergiversările precautului Cashman; Bobbi, o actriță naivă, guralivă și cu o poveste de viață spectaculoasă (și a cărei prestație te face să râzi cu lacrimi) și Jeannette, o doamnă anxioasă și depresivă, care, conform estimărilor terapeutului la care merge, se bucură de viață doar în proporție de 8,2%. 🙂

Așadar, va reuși omul nostru să petreacă „extraconjugal”, să aibă o aventură de pomină și să se simtă împlinit cu vreuna dintre aceste femei? Va izbuti un conservator ca el să se adapteze la jocurile dintr-o relație fără obligații? Oare soția va afla de stratagemele lui necinstite? Rămâne să vă lămuriți singuri când veți merge la teatru.

Unde se poate vedea comedia „Extraconjugal”?

Spectacolul va avea încă o avanpremieră, pe 15 septembrie, la sediul Teatrului de Artă București (care își deschide stagiunea chiar astăzi), iar premiera se va juca pe 16 septembrie, tot în starada Sf. Ștefan, nr. 21. Biletele se găsesc pe mystage.ro.

Ce vreau să vă mai spun este așa: nu vă enervați în primele minute, când n-o să auziți prea bine replicile personajului Barney. Are un motiv pentru care vorbește în șoaptă și situația se va schimba ulterior. Vă promit că o să fiți captivați de spectacol și nu de puține ori o să vă pomeniți râzând de o să se clatine scaunul cu voi. „Extraconjugal” este, în fond, despre întrebări existențiale și constatări amare, dar și despre faptul că suntem oameni, cu dorințe și defecte pentru care nu trebuie să ne judecăm atât de aspru odată ce acceptăm că sunt, pur și simplu, umane și firești.

Iar dacă ați trecut cumva de 40 de ani și vă întrebați unde s-a dus viața voastră și ce puteți face pentru a simți că trăiți, încercați totuși să nu intrați în situații atât de disperate precum bietul Barney.😂 Mai degrabă, dacă îmi permiteți o recomandare, gândiți-vă bine cum vă doriți să arate URMĂTORII 40 de ani și întrebați-vă așa: merită să vă pliați pe „ce se cuvine” și „ce se așteaptă cei din jur”, adică să trăiți cum vor alții, sau ar fi mai sănătos să trăiți cum considerați voi de cuviință? După aceea, totul va deveni mai simplu. 🙂

Share