„House of Cardin”: despre viața și munca unui croitor de lux genial

Creator de modă, afacerist, feminist, globalist, obsedat de control, vizionar, geniu. Mai mult decât un designer, un individ care a revoluționat moda, care a inventat un stil, care a văzut cu 50 de ani în viitor. Așa se reflectă marele Pierre Cardin în ochii celor care l-au cunoscut, în documentarul „House of Cardin”, realizat de P. David Ebersole și Todd Hughes.

House of Cardin
Sursă foto: imdb

Și dacă ești în pas cu moda și dacă nu, este imposibil să nu fi auzit de marii creatori de modă precum Christian Dior, Coco Chanel sau Pierre Cardin. Un documentar din 2019 despre acesta din urmă a rulat pe 25 septembrie la Cinema Elvire Popesco din Capitală: „House of Cardin”, în cadrul Bucharest Fashion Film Festival.

Deși nu sunt pasionată de ultimele trenduri în fashion și nu pot spune că știu mare lucru despre acest domeniu, mă interesează poveștile de succes veritabil. Poveștile unor oameni care au avut un talent, l-au exploatat cinstit, prin muncă susținută – și proverbialul noroc, și au clădit un imperiu pe baza lui.

„House of Cardin”, de la moda de lux la produse pentru tot poporul

Moda poate fi expresia unei culturi, ne poate colora viața, ne poate ajuta să ne găsim un stil personal. Vrem sau nu, hainele spun ceva despre noi, și, fără să fim experți, varietatea acestora și a accesoriilor ne sunt de folos în viața de zi cu zi. Că ne permitem sau nu să ne cumpărăm haine și accesorii de la marile case de modă, este altceva. 🙂 Unii croitori de lux, însă, vor să ajungă la toată lumea.

Pierre Cardin, de exemplu, spunea despre el că este un socialist în modă. Voia ca hainele lui să ajungă la cât mai multe persoane, indiferent de posibilitățile financiare – „și la ducese, dar și la portari” – ghidându-se după principiul „Dacă ce creăm nu este purtat, de ce să mai fie creat?” 

Inițial, a încercat să își ducă creațiile spre cât mai multe femei. Apoi și-a îndreptat atenția și spre bărbați, fiind primul croitor de lux care a creat o colecție specială pentru aceștia (și angajând studenți să îi prezinte colecția, pentru că în anii ’50-’60 ai secolului trecut era „rușine” ca un bărbat în toată firea să se preocupe de așa ceva).

Creațiile lui, din materiale practice, care nu urmăreau neapărat forma corpului, ci lăsau libertate de mișcare, colorate, la prețuri rezonabile au atras atenția peste tot în lume. Pierre Cardin și-a dus ideile și în țări precum China sau Rusia, care, vorba cuiva din documentar „nici nu auziseră de conceptul de modă”, deschizând chiar și acolo reprezentanțe ale Casei Cardin din Paris.

Cum ajunsese Pierre Cardin la Paris, el fiind un italian născut în San Biagio di Callalta? Părinții fugiseră în Franța din calea lui Mussolini, în 1924, când Pierre avea numai doi ani. Pasionat de croitorie din copilărie, obișnuia să croiască haine pentru păpuși și să spună tuturor la școală că el vrea să fie creator de modă când va fi mare. Credea că faptul că a crescut într-o familie săracă l-a ajutat să își urmărească visul și să încerce să se descurce singur pentru a și-l împlini.

A învățat croitorie de la un profesionist din Vichy, deși a fost în mare parte autodidact. Faptul că știa să facă o haină de la zero l-a ajutat să se angajeze mai întâi la Casa Paquin din Paris, apoi a ajuns la Christian Dior. Văzându-i talentul și aplecând urechea la visele tânărului, marele Dior a fost cel care l-a ajutat pe Cardin să-și facă propria casă de modă, care și-a lansat prima colecție în 1954.

„Cheia succesului? O viață în care am muncit mult”

Întrebat care este secretul vieții veșnice, Cardin a răspuns: „Munca.” Pentru el, munca zi și noapte, toată viața, a fost cea mai mare bucurie. Să muncim și să fim fericiți, obișnuia să spună, susținând că o muncă susținută, consistentă și, foarte important, care îți place, te ajută să fii fericit, să ai succes și să îi poți ajuta și pe alții. El, de exemplu, a cumpărat un teatru pentru a susține artiștii. 🙂 La Espace Cardin se jucau și spectacole obscure, erau și concerte mici, dar au trecut pe acolo și artiști renumiți precum Marlene Dietrich sau Alice Cooper.

În modă, Pierre Cardin a adus diversitate, noutate, lejeritatea ținutelor. V-am zis că el este cel care a creat acele jachete fără guler în care sigur i-ați văzut pozați pe cei patru Beatleși? El a fost. Mai mult, a creat costumele și pentru foarte multe filme. Însă nu doar moda a existat în viața lui Pierre Cardin.

Din documentar, în care îl vedem pe Cardin în diferite filmări și interviuri, de la tinerețe până la vârste de peste 90 de ani (a decedat anul trecut, la 98 de ani), aflăm că peste 800 de produse poartă numele lui, de la haine de lux și haine de stradă până la mobilă (la 8 ani își dorise pentru o vreme să fie tâmplar), prosoape, ochelari de soare, parfumuri și multe altele. Foarte simpatică povestea prin care a intrat în posesia unui restaurant. Dat afară de la Maxim’s, cel mai vechi restaurant de Art Nouveau, pentru că nu era îmbrăcat conform codului acceptat, cu frac și cămașă, după 20 de ani de la acea întâmplare, a cumpărat restaurantul. 🙂

Viața personală a creatorului de modă este abordată cu delicatețe în „House of Cardin”, pomenindu-se despre cele două iubiri ale acestuia. Pe vremuri, spun intervievații din documentar, nu era această nevoie imperioasă care există în prezent ca personalitățile care apăreau la radio sau la tv să își discute în amănunt viața de acasă, iar jurnaliștii să scormonească neîncetat după detalii private. Și oricum, pentru Pierre Cardin munca a fost mereu cea mai importantă parte a vieții. De fapt, a fost chiar viața însăși.

Share