„No Time to Die” sau cel mai cel film din seria James Bond

Noul film James Bond, „No Time to Die” sau „Nu e vreme de murit”, cum apare pe afișele de la noi, a avut deja o serie de avanpremiere în România. Reacția cinefililor și a criticilor? Avem de-a face cu probabil cel mai bun film din seria Bond realizat vreodată.

No Time to Die

Nu am văzut niciun film vechi avându-l drept personaj pe James Bond, ci doar pe cele în care a fost interpretat de Daniel Craig. Nu mă pot pronunța legat de restul actorilor care au avut ocazia să fie Bond de-a lungul timpului, însă Daniel Craig mi s-a părut magistral încă din 2006, de când a preluat acest rol odată cu „Casino Royale”.

Cum vorbeam ieri și cu niște prieteni fani Bond, omul nu e nici cel mai înalt, nici cel mai frumos, nici cel mai spectaculos, dar acest rol i se potrivește ca o mănușă. Are o eleganță și un farmec care fac din Bond personajul atât de carismatic și de iubit de public pe care îl știm cu toții. Iar în „Nu e vreme de murit”, în care l-am văzut pe 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, este un James Bond etern, de neuitat.

„Nu e vreme de murit”, ci de trăit la cote maxime

Ce se întâmplă în acest film Bond 25 –  fără să dau spoilere, dar să vă fac curioși? James Bond al nostru s-a pensionat și își duce viața în liniște, alături de Madeleine Swann (Léa Seydoux), cu care îl suprindem într-o vacanță în Italia. Filmările pentru scenele respective au avut loc în Matera și Gravina in Puglia, ceea ce înseamnă că o să vă vină și vouă instantaneu cheful de vacanță și de aventuri romantice. 🙂

Pregătit să își croiască un viitor mai stabil cu doamna, James al nostru se duce, împins de ea, să viziteze mormântul fostei sale iubiri, Vesper Lynd, ca să se împace cu trecutul. Căci, cum bine zice Madeleine, dacă te tot uiți peste umăr, e cam greu să vezi în față. La mormânt, însă, este aproape spulberat de o explozie, iar după o luptă cu câțiva inși veniți să-i facă de petrecanie, unul îi șoptește că Madeleine are anumite secrete. Ceea ce îl face pe James să îi dea papucii nu foarte elegant și să se ducă să își vadă de pensie singur, în Jamaica.

Însă pensia asta liniștită clar nu e de el, pentru că fratele său spiritual Felix Leiter (Jeffrey Wright) îl convoacă politicos să participe la încă o misiune. După ce refuză inițial și chiar și după ce acceptă apoi misiunea, Bond nu știe exact pentru ce a semnat. Dar când înțelege că e vorba de oprirea unei arme absolut năucitoare de la a-și face simțită prezența în lume, înțelege și că inamicul actual este cu mult mai groaznic decât ce și-ar fi putut imagina vreodată. Îl cheamă Lyutsifer Safin (ce ziceți de numele lui? 😁), interpretat de Rami Malek, și este… ei bine, dracul pe pământ. Un fel de reflexie malefică a lui James Bond.

Ce este această armă cum n-a mai existat vreodată? Cum va decurge confruntarea dintre protagonist și antagonist? Ce preț este fiecare dispus să plătească pentru a-și asigura un loc în istorie? Rămâne să vă lămuriți singuri când mergeți la cinematograf pentru a vedea „No Time to Die”. Vă rog din suflet, dacă sunteți fani Bond, să nu citiți review-uri cu spoilere (eu am dat de unul pe un site de afară, dar după ce am văzut filmul) și să mergeți direct să vedeți filmul. Lăsați-vă surprinși și n-o să regretați!

Bond 25, o paradă de staruri ale cinematografiei internaționale

A fost o încântare să văd că pentru acest film s-au reunit profesioniști unul și unul: Daniel Craig, protagonistul, cel mai Bond dintre Bonzi, Rami Malek, antagonistul, un actor făcut pentru roluri puternice, Christoph Waltz, cel atât de potrivit în partituri negative, aprigele și superbele Léa Seydoux și Ana de Armas, tânărul regizor Cary Joji Fukunaga („True Detective”, „Sin Nombre” etc.) și, cireașa de pe tort, legendarul Hans Zimmer, responsabil de coloana sonoră (magnifică!), cel care a compus muzica pentru mai bine de 100 de filme.

Iar piesa principală a filmului, de o frumusețe întunecată și pătrunzătoare, cu titlul „No Time To Die”, este interpretată de starul pop Billie Eilish. Cântăreața americană de numai 19 ani este cel mai tânăr artist din istorie care a scris și a înregistrat o temă muzicală pentru filmele Bond.

„Viața e făcută să trăiești, nu doar să exiști” este probabil cea mai bună lecție a acestui Bond 25. Să faci o muncă potrivită pentru tine, care are semnificație pentru tine, să ai curajul să iubești înflăcărat și să faci sacrificii pentru cei dragi.

Nici nu pot să descriu cât entuziasm m-a cuprins văzând aseară „No Time to Die” și cât entuziasm încă mă bântuie după ce l-am văzut, încât mă gândesc să reiau toate filmele din seria Bond cu Daniel Craig (le găsiți pe HBO GO) și apoi să văd încă o dată „Nu e vreme de murit”.

M-am cam speriat când am văzut că noul film are aproape trei ore, însă vă jur că acțiunea nu e deloc diluată și că n-a fost timp pentru nicio secundă de plictiseală. Mi-a plăcut nu doar absolut tot ce am văzut, ci și felul în care m-a făcut să mă simt acest film. Intriga, decorurile în care este plasată povestea, scenele de luptă, efectele vizuale, chimia dintre personaje, înfruntările dintre protagonist și antagonist, felul în care se continuă și se leagă diverse fire din „episoadele” trecute și emoția generală fac din „No Time to Die” un film pe care merită să-l vezi și să-l revezi (dacă te ține inima).

Deși trebuia ca Bond 25 să fie lansat de anul trecut, pandemia a întârziat festivitățile, așa că premiera mondială a avut loc abia săptămâna aceasta. La noi, „Nu e vreme de murit” are premiera pe 1 octombrie. Dacă mergeți să-l vedeți în rețeaua de cinematografe Cineplexx (Băneasa, Titan, Sibiu, Satu Mare, Târgu Mureș), până pe 7 octombrie, aveți ocazia să fiți premiați după cum vedeți și în afișul de mai sus (detalii suplimentare AICI).

Și, apropo de mers la filme, e bine să știți că cinematografele și oamenii care le țin în viață prin munca lor de zi cu zi fac tot ce pot să le păstreze pe linia de plutire în aceste vremuri ciudate. Actualele restricții creionate de autorități, cauzate de pandemia de COVID-19, le impun să funcționeze la o capacitate de 50% și să primească în săli doar spectatorii care, pe lângă bilete, au și Certificatul Verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală. Așa că, dacă iubiți filmele, și nu cred să existe mulți oameni care nu le iubesc, luați bilete, mergeți la cinematografe și sprijiniți arta și pe oamenii care ne-o oferă.

Share