Concursul Enescu 2022, înscrieri și structură

Ca urmare a experienței reușite a ediției hibrid din 2020/2021, organizatorii au schimbat structura Concursului Internațional George Enescu. Astfel, Concursul Enescu, ediția a XVIII-a, va avea o singură etapă online, în mai 2022, iar Semifinalele și Finalele vor avea loc la Ateneul Român, în perioada 3-18 septembrie 2022.

Concursul Enescu

Tinerii muzicieni se pot înscrie pe site-ul www.festivalenescu.ro (Înscriere) la una dintre cele patru secțiuni (vioară, violoncel, pian și compoziție). Termenul limită pentru înscriere la Concursul Enescu este 15 aprilie 2022.

Înscrierea se face prin completarea unui formular, iar jurizarea pentru prima etapă a Concursului va avea loc online prin analizarea înregistrării video trimise de concurenți. Aceasta se va desfășura în perioada 1-20 mai 2022. Pentru prima oară în istoria Concursului, concurenții înscriși la vioară, violoncel și pian care vor trece de etapa online vor ajunge direct în Semifinală.

Toate înregistrările video vor fi disponibile gratuit pe www.festivalenescu.ro și vor putea fi urmărite de publicul meloman.

Ediția din 2022 a Concursului Enescu se bucură de muzicieni remarcabili în juriile de specialitate ale celor patru secțiuni. Acestea sunt formate din profesori renumiți căruia li se adaugă în premieră patru specialiști de la celebra universitate Juilliard din Statele Unite ale Americii.

Concursul Enescu: noutățile ediției a XVIII-a

Ediția a XVIII-a a Concursului se va deschide la Ateneul Român pe 3 septembrie 2022 cu Concertul de Gală susținut de Filarmonica George Enescu, sub bagheta maestrului Peter Ruzicka, cu o premieră internațională: „An Axe For The Frozen Sea” de Karlo Margetic, lucrare premiată la secțiunea compoziție în ediția precedentă a Concursului Enescu. Din program face parte și Triplul concert pentru vioară, violoncel și pian de Ludwig van Beethoven în interpretarea câștigătorilor edițiilor anterioare.

În programul acestei ediții sunt incluse 19 recitaluri și concerte, reprezentând atât etape de Concurs, cât și recitaluri extraordinare susținute de muzicieni remarcabili, membrii ai juriilor. De asemenea, cei trei câștigători ai ediției anterioare vor reveni pe scena Ateneului în calitate de soliști.

Finalele Concursului vor fi dirijate de 3 muzicieni de seamă ai scenei internaționale. Wilson Hermanto, Dirijor Principal Invitat al Orchestrei Cameristi della Scala, revine la Concursul Enescu pentru finala secțiunii vioară. Tito Muñoz, Director muzical al Simfoniei Phoenix și Case Scaglione, Director Muzical al Orchestrei Naționale d’Ile de France vor participa în premieră la Concursul Enescu pentru finalele secțiunilor de violoncel, respectiv pian.

Valoarea totală a premiilor este de 120.00 EURO, fiind incluse de asemenea și promovarea internațională și lansarea artistică a celor mai talentați concurenți. Câștigarea locului I la Concursul Enescu 2022 este biletul de acces pe scena Festivalului Internațional George Enescu, la ediția 2023 – cei mai talentați dintre concurenți vor avea oportunitatea de a concerta în ediția următoare a Festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România.

Share