Festivalul Filmului Palestinian se vede online și offline

Festivalul Filmului Palestinian va avea loc în perioada 25 – 28 noiembrie. Filmele vor putea fi văzute la Cinema Muzeul Ţăranului Român, apoi, în intervalul 2 – 5 decembrie, o mare parte din selecţie va fi disponibilă online, pe platforma Eventbook.

Festivalul Filmului Palestinian

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei hibrid din acest a Festivalului Filmului Palestinian. Programul propune mai multe documentare puternice, selectate la mari festivaluri în ultimii doi ani şi prezentate în premieră în România.

Festivalul Filmului Palestinian, selecții din program

„Festivalul Filmului Palestinian își propune să ofere publicului din România şansa de a descoperi atât vitalitatea cinematografiei palestiniene – reprezentată de cineaşti răspândiţi în întreaga lume, cât şi realităţile socio-culturale şi istoria palestinienilor prin reprezentarea cinematografică și prin întâlniri cu cineaști. Îndeamnă la dialog și empatie, provoacă la analiză și deschidere”, a declarat Ionuț Trandafirescu, directorul Festivalului Filmului Palestinian în România.

Selectat la Berlinale şi CPH:DOX, „Aşa cum vreau” („As I Want”, 2021), realizat de regizoarea palestiniană Samaher Alqadi, urmăreşte protestele din 2013 ale unor femei din Egipt, exasperate din cauza agresiunilor sexuale care au avut loc în Piaţa Tahrir în timpul manifestaţiilor organizate pentru a marca doi ani de la Revoluţia de la Cairo.

„Despre pământ şi pâine” („Of Land and Bread”, 2019) este un documentar de montaj răscolitor, realizat din zeci de înregistrări făcute de palestinieni cu intimidările şi umilirea cu care se confruntă în fiecare zi. Regizat de Ehab Tarabieh, din partea organizaţiei de apărare a drepturilor omului B’Tselem, filmul a fost inclus în selecţia a trei dintre cele mai importante festivaluri de documentare – IDFA, Ji.hlava şi Visions du Réel.

În emoţionantul documentar „Încă o săritură” („One More Jump”, 2019), regizorul italian Manu Gerosa redă suferinţa şi frustrarea tinerilor palestinieni din Fâşia Gaza din perspectiva unei echipe de parkour. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Visions du Réel.

Festivalul Filmului Palestinian se va deschide şi se va închide cu două filme de ficţiune, „200 de metri” („200 Meters”, 2020), de Ameen Nayfeh, şi „Străinul” („The Stranger”, 2021), de Ameer Fakher Eldin, ambele selectate la Veneţia şi anunţate deja.

Programul complet al festivalului poate fi consultat cu un click AICI. Biletele şi abonamentele sunt disponibile pe platforma Eventbook.

Festivalul este organizat de Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și cu Ambasada Statului Palestina la București.

Share