Ziua Culturii Naționale se sărbătorește anual pe 15 ianuarie, odată cu celebrarea nașterii lui Mihai Eminescu, poetul nostru național. Pentru momentul aniversar din 2022, v-am pregătit câteva cuvinte despre un volum de Eminescu apărut recent și vă invit și la o lectură din poeziile eminesciene.
De-a lungul anilor de școală, fiecare dintre noi s-a întâlnit măcar cu câteva dintre poeziile lui Mihai Eminescu. Iar unii dintre noi s-au întâlnit și cu proza lui Eminescu, și cu articolele de presă. 🙂 Multă vreme s-a scurs de la 1850, anul nașterii sale, și până în 2022, timp în care scrierile lui Eminescu au rămas cu noi într-un fel sau altul. Că se mai studiază în școli, că se mai face vreun eveniment literar care îl are în centru sau că iubitorii de poezie se mai întorc uneori cu lectura și către operele lui, Eminescu este în continuare citit și discutat.
Așa se face că, inclusiv în 2021, un volum de poezii eminesciene a apărut în ediție bilingvă română-engleză la Editura Cununi de stele (vedeți, și numele editurii este inspirat tot din Eminescu, mai precis din poemul „Luceafărul”: „O, vin’, în părul tău bălai/S-anin cununi de stele”). 🙂
De Ziua Culturii Naționale, sărbătorim cu poeziile lui Mihai Eminescu
Mi s-a părut potrivit ca, de Ziua Culturii Naționale, să ne întoarcem puțin la Eminescu, deoarece a fost un gânditor profund, un trăitor intens și un om care a respirat cultură și a creat texte excepționale care au străbătut veacurile.
Am ales să vă prezint cu această ocazie volumul „Poezii/Poems”, de Mihai Eminescu, apărut la Cununi de stele, care cuprinde o selecție de 12 poezii. În carte, acestea apar mai întâi în limba română, după care imediat varianta în limba engleză, în traducerea lui Petre Grimm. Domnul Grimm (1881-1944) a fost istoric literar și traducător, profesor și șeful catedrei de limba engleză a Facultății de litere și filosofie de la Universitatea Cluj.
N-o să mă apuc acum să fac analize literare, că am făcut destule în liceu și mi-au ajuns. 🙂 Vreau doar să vă spun că, din punctul meu de vedere, apariția cărții este binevenită în aceste momente de deschidere și globalizare, deoarece, și prin intermediul ei, cultura română ajunge mai ușor în afara granițelor.
Chiar dacă aici citim în română, mulți dintre noi avem cunoscuți sau prieteni de alte naționalități pe care îi putem apropia, astfel, de cultura noastră. Mi se pare că acest mic volum poate fi o fereastră deschisă spre poezia, dar și spre sufletul românesc.
Volumul „Poezii/Poems”, despre care găsiți mai multe detalii cu un click AICI și care poate fi comandat la office@edituracununidestele.ro, include următoarele:
„Sara pe deal”/Eve on the Hill
„Rugăciunea unui dac”/A Dacian’s Prayer
„Atât de fragedă”/So fresh thou art
„Revedere”/Forest, O my Forest (in popular form)
„O, mamă”/ O Mother
„Scrisoarea I”/First Epistle
„Scrisoarea IV”/Fourth Epistle
„Odă (în metru antic)”/Ode (in Sapphic metre)
„Trecut-au anii”/Like clouds o’r plains
„Veneția”/’Tis gone the life of Venice
„Dintre sute de catarge”/Of the masts
„Se bate miezul nopții”/The midnight hour of sorrow
Lectură din Eminescu
Cred că dintre poeziile lui Eminescu preferata mea a fost mereu „Memento Mori”, iar pe locul al doilea se clasează Scrisorile. N-o să vă citesc nici, nici, pentru că „Memento Mori” nu este în volumul „Poezii/Poems” (și oricum este de mare întindere), iar Scrisorile sunt și ele destul de lungi. Am ales spre lectură de Ziua Culturii Naționale poezia „Revedere”, din două motive: este o poezie luminoasă și îmi este mai dragă decât altele pentru că mi-o recita mama în fragedă copilărie, când încă nu învățasem să citesc. 🙂
15 ianuarie este și ziua 4arte
Tot de ziua culturii și a lui Eminescu s-a născut și site-ul pe care vă aflați în acest moment. 🙂 Pe 15 ianuarie 2009 s-a lansat www.4arte.ro, care a existat neîntrerupt timp de 13 ani. Și care sper să își continue existența mult timp de acum încolo, aducându-vă informații și opinii legate de muzică, film, teatru, carte și nu numai. Vă mulțumesc că vă opriți din când în când aici să citiți o știre, o recenzie de carte sau o cronică de film ori de concert.
În final, în această zi de sărbătoare, la mulți ani tuturor celor care iubesc cultura și celor care, prin munca lor, se străduiesc să o țină în viață!