„Stare de teroare” – Hillary Rodham Clinton și Louise Penny

Editura Crime Scene Press a lansat cu două luni în urmă romanul thriller „Stare de teroare”, scris de Hillary Rodham Clinton și Louise Penny. Merită citit? Răspund cu un dublu DA!

Stare de teroare

Cine n-a auzit de Hillary Clinton, fostă Primă Doamnă a Statelor Unite ale Americii între anii 1993 și 2001, ca soție a lui Bill Clinton, și Secretar de Stat al SUA între 2009 și 2013, în administrația Obama? Politician, diplomat, avocat și scriitor, doamna Clinton este o personalitate impunătoare.

A fost prima femeie intrată în cursa pentru președinția SUA ca nominalizată a unui partid major (în 2016) și și-a demonstrat calitățile politice și diplomatice ca Secretar de Stat în timpul administrației Obama; îmi amintesc că în cartea lui de memorii, „Pământul făgăduinței”, fostul președinte Barack Obama o pomenește în termeni laudativi („inteligentă” și „competentă” sunt doar doi dintre ei), deși inițial existaseră fricțiuni între ei, în postura de contracandidați pe listele aceluiași partid pentru a fi nominalizați în cursa electorală.

Dar nu despre doamna Clinton ca politician ne-am adunat să discutăm aici, ci despre cartea pe care a scris-o împreună cu autoarea de bestselller-uri traduse în peste 30 de limbi, Louise Penny. Care carte este inspirată, într-adevăr, de cariera politică a lui Hillary și de experiențele ei la Casa Albă. Atenție – pentru că am văzut pe internet tot felul de comentarii halucinante despre această carte, de la oameni care nu au citit-o, dar s-au grăbit să comenteze deplasat văzând numele de pe copertă -, este vorba despre un roman, o operă de ficțiune, da? Nu este o biografie, nu este viața lui Hillary, este beletristică.

N-am știut la ce să mă aștept de la această lectură, dar „Stare de teroare” mi-a depășit orice așteptare aș fi putut avea. Este un thriller politic în toată puterea cuvântului, cu un subiect interesant, bazat pe realitate și un ritm extrem de alert, care te ține cu sufletul la gură – uneori te pomenești pur și simplu că îți bate inima ceva mai tare și că ai făcut ochii mari de curiozitate.

Despre ce este vorba în „Stare de teroare”?

Ellen Adams (care seamănă grozav cu doamna Clinton cea reală) abia a fost numită Secretar de Stat în administrația Williams (care Douglas Williams seamănă și el oarecum cu domnul Obama), că se și pomenește aruncată într-o serie de conflicte cu noul președinte, pe fundalul unei situații internaționale terifiante: trei autobuze explodează în trei țări europene.

Un ofițer de la biroul de Externe primise un mesaj criptic prin care nu se știe cine încercase să prevină Casa Albă că urmează trei atentate, însă mesajul fusese luat în seamă prea târziu. Întrebarea care apare este: dacă SUA e următoarea pe lista atentatorilor? Pentru că fix printre oamenii președintelui pare să existe o cârtiță aflată în cârdășie cu un terorist celebru, Ellen pornește într-o cursă contracronometru de-a lungul Globului pentru a-l găsi și opri pe terorist, colaborând ba prietenește, ba cu răceală, ba prin șantaj cu miniștri de nivel înalt și lideri de stat, timp în care încearcă să afle care dintre colegii ei nu este cine pare a fi.

Va reuși Secretarul de Stat, cu ajutorul fiul ei, Gil, a fiicei ei, Katherine și a asistentei sale de nădejde, Betsy, să demaște trădătorul de la Casa Albă? Dar să oprească viitoarele bombele gata să explodeze pe pământ american?

De ce mi-a plăcut cartea lui Hillary Clinton?

Cum spuneam, mi-a plăcut neașteptat de mult volumul „Stare de teroare” de Hillary Rodham Clinton și Louise Penny. Atât pentru subiect și felul în care a fost tratat, cât și pentru felul în care a fost construită acțiunea, pentru ritmul trepidant al poveștii și profunzimea personajelor. Dialogurile sună firesc, și umorul este prezent pe ici, pe colo, și, în general, povestea se citește singură, așa de bine este scrisă.

În mod evident, doamna Clinton și-a tras inspirația din munca ei, precum și din relațiile cu cei cu care a lucrat. Problemele interne ale administrației SUA din carte, dezastrul lăsat în urmă de administrația anterioară, amenințările externe și multe alte aspecte sunt desprinse din realitate.

Tare mult mi-a plăcut relația profesională dintre Secretarul de Stat și Președinte. La fel cum scria Barack Obama în memoriile sale, că la început nu prea s-a înțeles cu Hillary, dar apoi au lucrat foarte bine împreună, așa și în cartea ei de ficțiune, Ellen Adams și Doug Williams au inițial o relație tensionată, de neîncredere, cu țipete, pumni în masă și atacuri la persoană, după care învață să conlucreze eficient. Cât despre personajul feminin principal, este o femeie curajoasă, inteligentă, demnă, cu o sensibilitate bine strunită – așa cum pare să fie și autoarea însăși. 🙂

Așadar, vă recomand cu drag romanul „Stare de teroare” apărut la Crime Scene Press, pe care il găsiți cu un click AICI, la preț redus.

Share