„Oleanna”, în premieră la Teatrul de Artă București

Spectacolul „Oleanna” de David Mamet va avea premiera la Teatrul de Artă București pe 14 și pe 21 februarie, de la ora 19:00.

Oleanna
„Oleanna” – Dan Andrei

Se poate vorbi oare despre adevărul absolut al unei situații? Există un adevăr independent de personajele implicate? Orice poveste are două fețe.

În piesa „Oleanna”, publicată în 1992, David Mamet povestește despre lupta pentru putere dintre un profesor universitar și una dintre studentele sale, care îl acuză de hărțuire sexuală. Este unul dintre cele mai controversate texte din ultimii treizeci de ani, care explorează strălucit consecințele explozive ale unei conversații aparent inofensive.

Piesa lui Mamet a avut premiera în mai 1992, la Cambridge, Massachusetts. După cum notează regizorul și dramaturgul Harold Pinter, în corespondența cu Mamet: „Nu poate exista o piesă mai dură sau mai curajoasă decât „Oleanna”. Finalul original este, în mod genial, ultima răsucire a cuțitului”.

Spectacolul regizat de Bogdan Budeș este o producție a Teatrului de Artă București, cu sprijinul Asociației Împreună pentru o Viață mai Bună. Din distribuție fac parte Cristiana Luca și Lucian Pavel.

„Deși simt că am întors pe toate părțile motivațiile lui Carol (personajul pe care îl interpretez), alegerile ei încă îmi dau bătăi de cap, așa cum propriile mele reacții, în anumite situații în care mă simt în pericol, mă fac să mă întreb “de ce?”. Sub imperiul fricii, supraviețuirea, fie ea și în mediul universitar, își are propriile legi ce nu țin de rațiune, ci de background-ul și nivelul de autocunoaștere, asumare și acceptare a propriilor vulnerabilități”, spune Cristiana Luca.

Biletele costă 50 lei și se găsesc pe mySTAGE.ro și Eventbook.ro.

Programul complet al lunii februarie la Teatrul de Artă București poate fi consultat AICI.

Share