„Experimentul Pitești” va avea avanpremiera pe 9 martie

Filmul artistic independent „Experimentul Pitești”, început în 2011 de regizoarea Victoria Baltag, va putea fi vizionat în avanpremieră în Sala Mare a Teatrului Național București pe data de 9 martie, in memoriam Ion Caramitru.

Experimentul Pitesti

Povestea filmului „Experimentul Pitești” începe cu momente din viața socială a anilor 1942-1948 (zona Moldovei, Iași), aduce în prim-plan psihologia umană și culminează cu punerea în imagini a „fenomenului reeducării” în România (1948-1954). Reconstituirea evenimentelor s-a realizat în urma unei documentări de arhivă amănunțite, care s-a desfășurat pe parcursul a peste trei ani.

Prima parte a filmărilor s-a desfăşurat la Iaşi. Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet – Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană, s-au aflat în obiectivul camerelor de filmat. S-a filmat și în Aroneanu, sat tradițional românesc, unde sunt două case autentice din 1944.

Impresionat de subiectul și de miza artistică a filmului, precum și de cadrul independent de realizare, Ion Caramitru s-a alăturat echipei pro bono. Data de 9 martie 2022 aleasă pentru avanpremieră nu este deloc întâmplătoare, ci marchează un omagiu adus actorului plecat dintre noi.

„Experimentul Pitești” este un proiect 100% independent, care a fost realizat din donații și împrumuturi. Majoritatea echipei a lucrat 10 ani fără să fie plătită, deoarece a considerat că un astfel de proiect este mai mult decât necesar.

Încă este nevoie de sprijin financiar, având în vedere că proiectul își propune să fie lansat cu un șir de evenimente: după avanpremieră, vor urma o expoziție de fotografie, apoi una de pictură și o lansare de carte cu poveștile nespuse din perioada anilor sub comunism în România. Pentru mai multe informații, intrați pe pagina de Facebook a filmului.

Share