Festivalul „Namaste India” a ajuns la ediția a XII-a

Festivalul „Namaste India” se va desfășura în perioada 2-20 martie, în București și Cluj-Napoca, cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India, anunță organizatorii.

Namaste India

Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” vă invită la o ediție specială a Festivalului „Namaste India”, care va avea ca temă centrală reprezentarea femeii în arta, cultura și societatea indiană.

Prin filme, cărți, expoziţii de artă textilă şi fotografie, prezentări şi conferinţe, publicul român va fi invitat să pătrundă în universul femeii indiene, păstrătoare a portului tradițional, simbol al graţiei, forţei interioare şi devotamentului, dar şi luptătoare pentru dreptul la egalitate de şanse şi participantă valoroasă la familie şi societate.

Din programul „Namaste India” – București și Cluj-Napoca

Publicul din București va putea vizita în perioada 7-20 martie, la Biblioteca Națională a României, expoziţia de fotografie „Atlasul frumuseţii în India”, de Mihaela Noroc. Artista ne invită să descoperim chipuri feminine surprinse în diferite regiuni şi medii sociale, reflectând incredibila diversitate etnică, religioasă şi culturală a Indiei. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 12 martie, de la ora 15.00.

O conferinţă dedicată studiilor indiene, studiilor culturale şi abordărilor feministe va avea loc sâmbătă, 19 martie, de la ora 14.00. Cercetători din ţară şi din străinătate vor susţine prezentări pe o varietate largă de teme, incluzând literatura, lingvistica, diversitatea culturală, aspecte religioase, reprezentări de gen şi egalitate de şanse și altele.

La Cluj-Napoca, festivalul va debuta printr-o serie de patru evenimente găzduite de Muzeul Etnografic al Transilvaniei pe 12 și 13 martie. Sâmbătă, de la ora 15.00, Editura Casa Cărții de Știință va lansa volumul „Fiice ale Indiei. Eseuri despre femei remarcabile și rolul lor în societatea indiană”, îngrijit de Mihaela Gligor, Director al Centrului Clujean pentru Studii Indiene, Universitatea Babeș-Bolyai.

Evenimentul va fi urmat, de la ora 16.00, de vernisajul expoziției „Introducere în arta textilă Indiană”, prezentate de Rajkumari, brandul creat de Anamaria Lazăr din dorința de a integra arta indiană în vestimentația urbană contemporană a femeii europene.

Ziua de duminică va include două prezentări având ca temă „Teatrul și dansul în India și Grecia antică” și „Revigorarea și detoxifierea din perspectiva Yoga și Ayurveda”.

În ambele oraşe, festivalul va include o secţiune de cinema, care va prezenta mişcarea feministă în India prin filme realizate pe parcursul ultimilor 35 de ani. Proiecţiile vor avea loc în perioada 2-7 martie la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti şi 15-19 martie la Cinema Arta din Cluj-Napoca.

Programul complet al festivalului „Namaste India”, ediția a XII-a, este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Share