„Fata A” – Abigail Dean

„Fata A” este romanul de debut al lui Abigail Dean, bestseller New York Times și care se pare că va deveni și serial de televiziune. În plus, este inspirat dintr-un caz real.

Fata A

Când afli că o carte este inspirată dintr-un caz real, parcă devii brusc mai interesat să o citești. Când mai afli, însă, că în carte este vorba despre o familie care a trăit în Casa Ororilor, începi să te întrebi dacă ai suficientă inimă să treci prin acțiune. „Fata A” de Abigail Dean nu este un roman ușor de digerat, iar cine are copii probabil că se va îngrozi de-a dreptul.

„Fata A”, despre copilării frânte și maturități tulburate

Alexandra „Lex” Gracie este o avocată care urcă pe calea succesului la New York și care se întoarce în Anglia natală pentru înmormântarea mamei ei. Femeia își încheiase viața în închisoare, bolnavă de cancer, și înainte să moară o lăsase pe Lex executor testamentar. Ei și fraților ei le rămâneau casa în care crescuseră și o anumită sumă de bani, provenită de la tatăl lor, care se sinucisese mai demult.

Bun, veți zice, până aici nimic spectaculos. Mda. Numai că Lex și frații ei nu se puteau gândi la acea casă ca la un cămin în care au crescut înconjurați de iubire. Nu, pentru că acolo trăiseră un coșmar, închiși, legați, terorizați și traumatizați în fel și chip de tatăl lor, un fanatic religios care în mod clar avea și ceva probleme psihice, cu acordul tacit al mamei, și ea sub influența bărbatului.

Acțiunea romanului se mută alternativ din prezentul în care Lex încearcă să le dea de urmă fraților (împrăștiați care încotro după ce serviciile sociale îi salvaseră din Casa Ororilor și îi dăduseră spre adopție în familii diferite) în trecutul din care aflăm bucăți de evenimente așa cum și le amintește tânăra, cu popasuri în mintea ei precisă de avocat, dar plină de cicatrici cauzate de întâmplările din copilărie.

Silueta cumplită era ghemuită într-un colț, acolo unde fusese patul lui Evie. Ceva mic și nemișcat. Când fasciculul lanternei a ajuns asupra ei, silueta a tresărit. Nu-mi mai era teamă. Era aici, mă aștepta.
– Evie, am zis.
– Of, Lex, a spus ea. Tu chiar crezi că am ieșit vreodată din camera asta?

Abigail Dean scrie ca și cum ar fi fost martoră la evenimente, personajele au substanță, dialogurile sunt extrem de firești, iar imaginile care ți se creează în minte citind despre bieții copii, precum și despre ei la maturitate… ce să zic, nu prea vor rămâne cu tine, pentru că te vei strădui să le ștergi imediat, să le uiți și să speri că nimeni nu trebuie să mai trăiască vreodată așa ceva.

Multe familii au probleme materiale, mulți adulți înțeleg complet greșit religia, mulți copii au părinți care nu știu să-i crească și să le ofere ce au nevoie din punct de vedere emoțional, dar familia Gracie… e mai ceva decât ce ați auzit sau văzut pînă acum. Ce pot face terapeuții pentru un copil traumatizat fizic și psihic? Cât de normal la cap poate ajunge un adult care a avut o copilărie de coșmar? Cum vor fi relațiile lui cu cei din jur și cu el însuși?

Lex este Fata A și dacă citiți o să vedeți ce înseamnă asta. Dacă vă încumetați să citiți, mai bine zis, căci lectura nu e deloc una de relaxare. Cartea, însă, este foarte bine scrisă și nu veți regreta că ați adăugat-o le colecție. „Fata A” de Abigail Dean se găsește pe site-ul editurii Crime Scene Press, la preț redus.

Share