O carte care contribuie la mai buna înțelegere a regimului Putin și a opozanților acestuia, „Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului” de Jan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet, Ben Noble se găsește în colecția Istorie a Editurii Corint.
Am vrut să citesc volumul „Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului” deoarece auzisem că este o carte care îi face un portret realist lui Aleksei Navalnîi, vajnicul activist rus anticorupție și antioligarhi, care demască pe blogul său averile ilegale și afacerile necinstite, politician care vrea să reprezinte oamenii de rând și să le ofere șansa unei vieți mai bune și protestatar neobosit care a mobilizat mulțimile timp de aproximativ 10 ani, astfel încât populația a învățat să iasă în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirile împotriva regimului Putin.
Deși aceasta ar fi fost o premisă suficientă pentru o lectură utilă, volumul nu este doar o biografie fără exagerări a lui Navalnîi, ci și o carte despre Rusia, liderul de la Kremlin, elitele corupte de care este înconjurat și populația țării, care parțial este favorabilă lui Putin, parțial are cu totul altă viziune și dorințe pentru viitor.
„Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului”, despre o personalitate complexă și tenace
Educat în Drept și Finanțe, Navalnîi a avut de la început tot ce i-a trebuit atât pentru a înțelege legile, cât și pentru a urmări traseele banilor, în așa fel încât să reușească, alături de alți oameni capabili din echipa pe care și-a format-o în timp, să ceară socoteală autorităților. De-a lungul anilor, până să ajungă la închisoarea în care se află și astăzi, a fost de multe ori intimidat, amenințat, bătut, închis în repetate rânduri și la fel s-a întâmplat și cu alți luptători pentru democrație din anturajul său.
În 2020 a fost otrăvit, a ajuns în Germania pentru a se trata, iar când s-a întors în Rusia a fost închis într-o colonie de muncă. Greu de imaginat ce fel de curaj trebuie să ai ca într-o țară precum Rusia să te revolți repetat și constant împotriva sistemului, și totuși Aleksei Navalnîi, un individ inteligent, răzbătător, soț și tată, și-a găsit resursele și forța de a lupta pentru un viitor mai bun al țării lui.
Pentru mulți, Navalnîi este o persoană excepțională și un politician-model. Cu toate acestea, ei nu îl susțin pur și simplu pentru aceste calități, ci în primul rând pentru că este persoana cea mai în măsură să conteste actuala ordine politică.
Deși rușii sunt în general oameni educați, starea economică este inegală, în sensul că înalții oficiali trăiesc în lux obținut prin corupție, în timp ce zeci de milioane de oameni din popor nu își permit o viață decentă. Poporul este împărțit, în sensul că există nostalgici care visează la gloria URSS-ului și oameni în general mai tineri care au alte aspirații pentru ei și Rusia.
Când URSS-ul s-a destrămat, economia a căzut, reformele implementate de președintele Elțîn erau dure, mulți oameni și-au pierdut joburile, așa că pentru ei anii ’90 au fost un real coșmar. Iar când Putin a ajuns la putere, acesta le-a livrat ideea că Rusia va ajunge din nou la importanța din trecut. A oferit poporului o viață parțial mai bună (statul „asigură asistență medicală de bază și oferă un minimum de securitate socială”), însă a instituit și un control strict, iar „corupția este necesară pentru a menține elitele fericite”. În timp, autoritarismul lui Putin a devenit tot mai puternic, bogații tot mai bogați și săracii tot mai săraci.
Societatea rusă s-a fracturat, iar Navalnîi și alții asemenea lui au format opoziția și au căutat să combată corupția, să îndemne lumea să voteze alte partide decât pe al lui Putin (deși alegerile sunt manevrate de fiecare dată), să arate omului de rând cu ajutorul anchetelor pe canalul său de YouTube dedesubturile afacerilor ilegale și ale luxului în care trăiesc oficialii ruși (în condițiile în care televiziunea este controlată de stat) și să protesteze în stradă pentru a-și cere drepturile.
Numai că, în Rusia, un candidat la orice poziție din stat (că e vorba de cursa prezidențială sau de cea pentru scaunul de primar al unui oraș) nu se poate să înscrie decât dacă autoritățile sunt de acord, iar legile se schimbă în așa fel încât candidatul poate primi oricând un refuz. În Rusia se poate ieși în stradă pentru proteste, nu este interzis, însă poliția intervine și arestează protestatarii, iar după trei arestări, o persoană se pomenește cu dosar penal. Cu alte cuvinte, teoretic se pot schimba lucrurile, practic este o luptă cu morile de vânt.
Rusia este un astfel de caz. Este departe de a fi o dictatură totalitară. Dar este, de asemenea, departe de a fi o democrație liberală. Există alegeri – dar autoritățile le fac foarte nedrepte. Statul nu cenzurează toată mass-media – dar controlează televiziunea și dezinformează. Sunt permise protestele și opoziția – dar în același timp acestea sunt constrânse și reprimate.
Chiar și din închisoare, în aceste zile de război din martie 2022, vocea opozantului rus continuă să se audă cu ajutorul oamenilor din mișcarea sa care postează pe rețelele sociale. Navalnîi încurajează rușii de rând să nu rămână indiferenți, să iasă la proteste și să lupte pentru pace, chiar dacă vor fi arestați și să nu uite că Putin nu este Rusia.
Dacă vreți să aflați mai multe despre Navalnîi, cum a reușit să creeze o mișcare anti-Putin deși s-a aflat sub amenințări continue și care este rolul lui pentru viitorul Rusiei, dar și despre ruși, Rusia și liderii politici ai momentului, volumul „Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului” o să vă răspundă la multe întrebări. Cartea se găsește pe site-ul edituracorint.ro, unde puteți vedea și un interviu video cu autorii.