Mircea Vintilă, reprezentant de marcă al primei generații de folkiști din România, și-a sărbătorit cea de-a 73-a aniversare pe 23 martie la Teatrul Bulandra din Capitală, printr-un concert cu sala plină.
Ați observat că mulți artiști preferă să-și sărbătorească ziua de naștere pe scenă? Nu e de mirare, având în vedere că scena nu este parte, ci este chiar viața lor, în jurul căreia se țes restul elementelor componente. Să ajungi la 73 de ani și încă să cânți pentru un public entuziast cu aceeași bucurie ca la 23 e nu doar un semn de longevitate muzicală, ci și un semn că muzica ta transcede deceniile.
Un concert Mircea Vintilă e un concert pentru toate vârstele
Ce poți să spui despre un concert susținut de Mircea Vintilă? Când e vorba de un artist uriaș, care nu are nevoie de prezentări pentru că toată lumea îl știe și îl apreciază, te pomenești că ai un vocabular prea sărac ca sa transmiți toată măreția cuprinsă într-un astfel de eveniment. Îți amintești de copilul care erai când ai descoperit muzica lui, de cum cântai prin pauze, cu colegii de liceu, cântecele lui și cum făceați schimb de casete. Știi că Mircea Vintilă e parte din tine, din sufletul tău, din omul care ai devenit.
Cu muzica lui au crescut generații de fani și, dacă aseară scanai rapid sala, vedeai atât persoane de vârsta artistului, cât și oameni de 40 de ani, dar și copii de 12 ani sau nici măcar atât, care cântau la fel de pasionați versurile pieselor. Probabil e una dintre cele mai mari bucurii pentru un artist să vadă că muzica lui atinge și inimile tinerilor.
Și ce frumos arată o sală plină la un concert și ce senzații poți avea când artiștii și publicul sunt conectați într-o enormă bulă de energie pozitivă!
„Dragă Miruna”, ce seară minunată!
Și ca să vorbim un pic și la subiect, Mircea Vintilă a venit în fața publicului ieșit din pandemie cu un concert pe care îl pregătea în urmă cu doi ani, dar care abia acum a prins viață. Evenimentul muzical a fost structurat în trei capitole de câte 5-6 piese, având titlurile „Povești din București”, „Povești pilduitoare” și „Povești juvenile”.
Astfel, în prima parte, ne-am scufundat în amintiri cu piese de neuitat (revăzând cu ochii minții spații din București), precum „Hanul lui Manuc”, „Lăptăria lui Enache” sau „Dragă Miruna”; în partea a doua am tras învățăminte din isprăvile unor personaje precum „Lordul John” sau „Făt-Frumos”, iar în partea a treia ne-am delectat cu poveștile de tinerețe din piese precum „Madama de pică”, „Noros Cecer” sau „Peste răbdări te-am așteptat”.
Sigur că Mircea Vintilă și invitații săi nu s-au despărțit de oamenii din sală decât după ce au revenit și pentru bis și după ce publicul i-a cântat „Mulți ani trăiască” sărbătoritului. Alături pe scenă i-au fost Jul Baldovin (chitară acustică), Mugurel Vrabete (contrabass și bass), Robert Enache (chitară electrică), Mugurel Coman (clape), Bogdan Bereucă (tobe) și, la piesa „Batiscaf”, cuprinsă în partea de bis, vocalista Olivia Păun – Olly of Queens. Responsabil cu producția show-ului, dar și cu intervențiile între capitole a fost Aurel Mitran.
Acestea fiind spuse, la mulți ani sănătoși maestrului, mulțumim pentru muzică, și dacă vreți să fiți la curent cu viitoarele sale concerte, urmăriți-i cu încredere pagina oficială de Facebook.