„Stilul Doina Levintza”: expoziție de creații vestimentare la ARCUB

Doina Levintza vă invită să vizitați cea mai amplă selecţie de creaţii vestimentare în expoziţia-eveniment „Stilul Doina Levintza” organizată de ARCUB.

Stilul Doina Levintza

Prima expoziţie reunind costume de teatru şi film, ţinute de podium şi obiecte de colecţie semnate de artista Doina Levintza marchează Ziua Mondială a Teatrului din acest an. Evenimentul este susţinut de Dressingz – Sustainable pre-owned luxury fashion şi Huawei P50 Pro | P50 Pocket.

„Doina Levintza este un reper, este un model, este un geniu. […] Este un artist care a lucrat cu cei mai mari regizori, descoperind mereu atât propriul limbaj, cât şi nuanţele fiecărei colaborări. Lucrul ei elaborat, stilul definit şi redefinit, profunzimea cu care a gândit vizual şi cromatic proporţiile, studiile şi schiţele de costum pentru fiecare personaj din texte mari ale dramaturgiei sau din piese noi, au fost mereu dublate de o pasiune cu totul remarcabilă şi de un tip de devoţiune rară. Iar pentru noi, publicul, rămân vii amintirile unor mari creaţii scenice ale căror martori am fost”, spune Marina Constantinescu.

Incursiunea în expoziția „Stilul Doina Levintza” începe la etajul Hanului Gabroveni cu Sala Coloanelor unde este recreat un studio de fotografie de modă. Sala Lipscani este spaţiul dedicat fotografiei de modă, iar în Sala Gabroveni pot fi admirate faimoasele broderii pe costume, tapiserii şi obiecte decorative create în tehnica specială a colajului dezvoltată de Doina Levintza în anii ’80.

Limbajul estetic creat de artistă în scenografia de televiziune este prezentat într-o proiecţie în foaierul Sălii Coloanelor. În Sala Bolţilor de la demisolul Hanului sunt expuse impresionantele costume de teatru create de artistă pentru spectacolul „Casanova” de la Teatrul Odeon, în regia lui Dragoș Galgoțiu. Sala Arcelor de la parterul clădirii găzduieşte spaţiul dedicat costumelor de film, iar în Sala Cafenea este recreat atelierul artistei.

„Arta pentru mine este raţiunea de a fi, este încântarea sufletului meu. Dintotdeauna am iubit cu pasiune frumosul, bunul gust, rafinamentul. Pe toate le găsim întrupate în artă. De aceea şi eu mă regăsesc în totalitate în artă, în munca artistică. Iubesc ceea ce fac, îmi iubesc cu ardoare meseria, iubesc frumosul şi oamenii. Fiecare clipă mi-o trăiesc încercând să aduc bucurie oamenilor prin ceea ce fac. Cea mai mare satisfacţie a mea este atunci când văd lumina fericirii în ochii celor care îmi privesc munca. De aceea şi ieri, şi azi, şi mâine voi face mereu acelaşi lucru, pentru a face lumea să zâmbească, să fie mulţumită, să fie fericită, indiferent că e teatru, film, modă sau tv”, spune Doina Levintza.

Expoziţia „Stilul Doina Levintza”poate fi vizitată până pe 28 aprilie 2022, zilnic, între orele 14.00 – 20.00, la ARCUB. Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete A RCUB (Str. Lipscani, nr. 84-90).

Share