Premiile Oscar: cine sunt câștigătorii?

„CODA” – un film absolut minunat, pe care vi-l recomand cu tot dragul – a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun film. Iată cine a mai plecat acasă cu faimoasele statuete!

A 94-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film, cunoscute mai bine ca Premiile Oscar, s-a desfășurat la Dolby Theatre din Hollywood pe 27 martie 2022. Prezentată de Amy Schumer, Regina Hall și Wanda Sykes, gala a celebrat filmele lansate între 1 martie – 31 decembrie 2021.

Printre altele, la această ediție a fost difuzat și un clip aniversar – 60 de ani de James Bond -, precum și un video despre Muzeul Academiei, deschis în septembrie 2021 în Los Angeles, dedicat istoriei și impactului cultural al industriei filmului, iar Francis Ford Coppola, Robert De Niro și Al Pacino au venit în persoană pentru a celebra a 50-a aniversare a peliculei „Nașul”.

În februarie 2022, Academia a anunțat că prezentarea și acceptarea a opt dintre premii (Cel mai bun scurtmetraj de animație, Cel mai bun documentar – scurtmetraj, Cel mai bun montaj, Cel mai bun scurtmetraj de acțiune live, Cel mai bun machiaj și coafură, Cel mai bun cântec original, Cel mai bun design de producție și Cel mai bun sunet) nu vor fi transmise în direct ci preînregistrate cu o oră înainte de începerea transmisiunii directe a Galei, pentru a scurta ceremonia care oricum se întinde pe parcursul mai multor ore – ceea ce s-a și întâmplat.

Câștigătorii Premiilor Oscar, ediția 2022

Venus și Serena Williams au deschis Gala Premiilor Oscar prezentând clipul piesei „Be Alive” – cântecul original din filmul „King Richard”, nominalizat la șase categorii – interpretată de Beyoncé, după care, la intrarea celor trei prezentatoare, Amy Schumer a precizat că au fost angajate trei femei pentru a prezenta Oscarurile pentru că a fost mai ieftin decât să angajeze un bărbat. 😁

H.E.R. si Daniel Kaluuya au anunțat apoi premiul pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar, câștigat de Ariana DeBose pentru „West Side Story”, aflată la primul Oscar din carieră.

După ce au fost supuși unei percheziții corporale atente de către Regina Hall ca nu cumva să aibă COVID-19, 😂 Jason Momoa si Josh Brolin au prezentat unul dintre premiile înregistrate și anume câștigătorul pentru Cel mai bun sunet: echipa de de la „Dune”. Wesley Snipes, Rosie Perez și Woody Harrelson au anunțat premiul pentru Cea mai bună scenografie, care a mers la Greig Fraser („Dune”).

Premiul pentru Cel mai bun documentar (scurtmetraj) a ajuns la Ben Proudfoot – „The Queen of Basketball”, iar cel pentru efecte vizuale la Paul Lambert, Tristan Myles, Brian Connor și Gerd Nefzer – „Dune”.

După ce Sebastián Yatra a cântat live „Dos oruguitas” (din filmul „Encanto”), nominalizat la Cel mai bun cântec original, s-a anunțat câștigătorul pentru Cel mai bun film de animație, și anume „Encanto”.

„The Windshiled Wiper” a fost desemnat Cel mai bun film de animație (scurtmetraj), iar premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar a ajuns la Troy Kotsur pentru rolul fabulos din „Coda”.

După ce am aflat câștigătorul de la categoria Cel mai bun film internațional și anume „Drive my car” (Japonia), Mila Kunis a prezentat-o pe Reba McEntire care a interpretat live piesa „Somehow You Do” din filmul „Four good days”, nominalizată la Cel mai bun cântec original.

Premiul Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj (live action) a fost luat de „The Long Goodbye”, iar cel pentru Costume de Jenny Beavan („Cruella”), aflată la al treilea Oscar din carieră.

Kenneth Branagh a fost distins cu premiul Oscar la categoria Cel mai bun scenariu original pentru „Belfast”, iar Siân Heder la categoria Cel mai bun scenariu adaptat pentru „CODA”.

După ce Hans Zimmer a luat Oscarul la categoria Cea mai bună coloană sonoră pentru „Dune”, Rami Malek i-a prezentat pe Billie Eilish și Finneas care au cântat live piesa „No Time To Die” din filmul cu același nume.

Joe Walker a fost distins cu un Oscar la categoria Cel mai bun montaj pentru „Dune”, iar premiul pentru Cel mai bun documentar, anunțat de Chris Rock, a mers la „Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)”.

Premiul Oscar pentru Cel mai bun design de producție a ajuns la „Dune”, iar cel pentru Cel mai bun cântec original la „No Time to Die”.

Categoria Cel mai bun regizor a fost câștigată, conform predicțiilor vehiculate, de Jane Campion pentru „The Power of the Dog”. Uma Thurman, Samuel Jackson și John Travolta au recreat câteva momente din „Pulp Fiction”, după care au anunțat câștigătorul categoriei Cel mai bun actor în rol principal: Will Smith, care și-a acceptat premiul cu lacrimi în ochi și în voce, nu pentru premiul în sine, ci pentru toată emoția din jurul filmului „King Richard”.

Linda Dowds, Stephanie Ingram și Justin Raleigh au fost premiați pentru Machiaj și Coafură („The Eyes of Tammy Faye”), apoi Anthony Hopkins a urcat pe scena Galei pentru a oferi premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal Jessicăi Chastain („The Eyes of Tammy Faye”).

Și cel mai așteptat premiu Oscar al serii, anunțat de Liza Minnelli și Lady Gaga, Cel mai bun film, a ajuns, cum spunem în introducere, la „CODA”.

Share