„Capcana” – Lilja Sigurðardóttir

Când te ascunzi de un fost soț periculos zi de zi și te uiți mereu în urmă, cât de departe poți ajunge? Dar dacă ai cu tine și un fiu căruia îi e dor de cățelul rămas acasă? Ai toate șansele să cazi într-o cursă, nu-i așa? „Capcana”, romanul scriitoarei islandeze Lilja Sigurðardóttir pe care vreau să vi-l prezint azi, se găsește la Editura Crime Scene Press. Iată despre ce este vorba!

Capcana

Cu Lilja Sigurðardóttir am avut o primă întâlnire anul trecut, prin romanul „Lațul”, un thriller foarte bine scris și cu o acțiune uluitoare, având-o ca personaj central pe Sonja, o mamă divorțată obligată să transporte droguri dintr-o țară în alta.

„Capcana”, despre care vreau să vă spun câteva cuvinte, este continuarea aventurilor Sonjei, care păreau că nu s-au încheiat la finalul romanului anterior.

„Capcana”: un motiv să renunți sau unul să te lupți

Sunt oameni care, atunci când se pomenesc în situații-limită, se afundă în ele, pentru că nu reușesc să întrevadă o soluție de a se salva. Și mai sunt și oameni care, atunci când nu mai au nimic de pierdut, își găsesc o forță undeva în ei care îi ajută să caute și să aplice soluții nebunești în speranța că vor ieși la liman. Sonja este un personaj din a doua categorie.

Când fostul soț, finanțist ziua și traficant de droguri noaptea, le dă de urmă Sonjei și fiului lor care reușiseră să se ascundă timp de câteva luni, femeia este forțată să revină la căratul drogurilor cu avionul, în timp ce băiețelul este și el forțat să rămână cu tatăl său cu care nu se înțelege deloc.

Cum Sonja nu este persoana care să se lase înfrântă cu ușurință, își construiește un plan care să o scape de fostul soț pentru totdeauna și care să îi redea ei însăși libertatea. Face sau reface diverse alianțe – una cu Bragi, agentul vamal pe care îl plătea ca să o acopere, altele cu persoane nu la fel de pașnice -, și lucrează cu răbdare la planul conceput cu trudă. Agla, fosta iubită, revine în viața ei, însă problemele pe care le aveau în trecut nu par să fi dispărut.

Va reuși Sonja să scape cu viață din lumea drogurilor? Ce preț va trebui să plătească pentru a-și vedea visul împlinit? Își va recăpăta fiul fără să se mai teamă de fostul soț? Va putea sau nu să-și găsească fericirea alături de Agla?

Aș zice despre „Capcana” că este o continuare demnă de citit a romanului „Lațul”, deși îi lipsește puțin din suspansul acestuia. Autoarea are grijă și în acest al doilea roman să construiască atentă acțiunea, să lege frumos relațiile dintre personaje și să te facă, din perspectiva de cititor, să fii sufletește alături de unele personaje care acționează în afara legilor țării, dar, cumva, în interiorul legilor umane.

Cele două romane ale islandezei Lilja Sigurðardóttir se găsesc pe site-ul crimescenepress.ro, în prezent având prețul mai mic cu 50%.

Share