Festivalul Filmului European (FFE), o oglindă a realității imediate

Festivalul Filmului European (FFE), a 26-a ediție, va avea loc la București în perioada 5 – 11 mai (Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie) și la Timișoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei.

Festivalul Filmului European

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

26.FFE se derulează în plin război, care perturbă nu doar viețile a milioane de ucraineni, ci ale tuturor europenilor, care s-au mobilizat exemplar pentru a sprijini refugiații din Ucraina.
Atacul la adresa libertății oamenilor și la dreptul de a-și alege propriul destin, principii pe care se bazează Uniunea Europeană, a generat ample acțiuni de solidaritate, dar ne-a făcut pe toți să fim mai atenți la ce se întâmplă în jur și, mai ales, ne-a determinat să rămânem uniți și să apărăm democrația și valorile noastre comune.

„În acest context, care ne demonstrează că nu suntem la adăpost de amenințări, provocări teribile și lipsă de perspectivă, 26.FFE ia pulsul Europei cu o selecție de filme ca o oglindă realităților care străbat continentul. Festivalul deschide o platformă de dialog cu o deosebită relevanță pentru situația actuală”, a declarat Liviu Jicman, președintele ICR.

În deschiderea Festivalului Filmului European va fi proiectat „Nosorih / Rhino”, cel mai recent film al lui Oleg Sentsov, cineast-simbol al rezistenței naționale ucrainene și apărător înarmat al Kievului asediat.

Directorul artistic al prezentei ediții a festivalului este criticul de film Cătălin Olaru.

Programul complet al festivalului va fi făcut cunoscut săptămâna viitoare, iar biletele vor putea fi achiziționate online, pe platforma Eventbook.ro sau direct din cele două cinematografe: Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco.

Share