„Rose Ausländer, ultima psalmistă evreică de limbă germană”, recital de muzică și poezie la Timișoara

Teatrul Evreiesc de Stat, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timișoara, Fundația Culturală Artmedia, Muzeul Național de Artă Timișoara și Comunitatea Evreilor din Timișoara prezintă recitalul de muzică și poezie „Rose Ausländer, ultima psalmistă evreică de limbă germană”, de Edith Negulici.

Rose Ausländer

Contemporană cu Nelly Sachs și Paul Celan, Rose Ausländer este una dintre figurile majore ale literaturii germane din secolul XX. Viața poetei Rose Ausländer a fost una de preschimbări și tulburări constante. Din 1941 până în 1944, Ausländer a trăit în ghetoul evreiesc și apoi a fost forțată să se ascundă, pentru a evita deportarea. Poezia sa este plină de imagini din anii ghetoului – sărăcie, foame, sicrie, sânge, cenușă și fum. Poeta vorbește adesea despre pierdere și dezrădăcinare, despre căutarea, timp de o viaţă, a unui nou cămin, despre identitate, limbă, legături de familie, credința evreiască.

Recitalul „Rose Ausländer, ultima psalmistă evreică de limbă germană” va avea loc joi 5 mai, ora 19.00, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara (Piața Unirii 1). În distribuție îi regăsiți pe Maia Morgenstern, Mircea Dragoman și George Remeș. Muzica este semnată de Rodica Gancea (vioară) și Mihai Murariu (pian), iar regia de Liana Ceterchi.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Share