Gala IPIFF 2022: cine a plecat cu trofeele festivalului?

Cea de-a XVI-a ediție IPIFF – Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți – și-a premiat câștigătorii pe 8 mai, în cadrul unei festivități la Teatrul Odeon. Iată cum s-a desfășurat gala IPIFF și cine a luat acasă trofeele!

Gala IPIFF

Realizat de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România – Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA), IPIFF este un eveniment care promovează producătorii de film independent. „Acești mari nebuni ai micilor bugete”, cum i-a numit directorul festivalului, Toma Enache, care a fost și prezentatorul galei alături de actrița Kira Hagi, dovedesc că pasiunea pentru film poate fi atât de mare încât să treacă peste orice neajunsuri.

Filmele din competiție au putut fi vizionate din 5 până în 8 mai 2022, la Cinema Muzeul Țăranului, iar juriul a fost alcătuit din Adrian Titieni (actor), Mihai Orășanu (inginer de sunet și producător) și Ioan-Pavel Azap (critic de film).

Gala IPIFF 2022: care sunt câștigătorii?

Desfășurată la elegantul Teatru Odeon din Capitală, gala IPIFF a adunat personalități ale cinematografiei, tineri la început de carieră și entuziaști ai celei de-a șaptea arte, într-o atmosferă caldă și veselă, care a venit perfect după o perioadă prea lungă în care astfel de evenimente nu s-au putut desfășura.

Printre cei prezenți s-au numărat actorii Constantin Cotimanis, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Victoria Cociaș și Ioana Bugarin, iar momentele muzicale au fost asigurate de Alexandra Ușurelu și Daria Crișan, fiica lui Cătălin Crișan (a fost prima dată când am văzut-o și mi-a plăcut tare mult).

Iată lista câștigătorilor la gala IPIFF 2022:

  • Primul trofeu al serii – trofeele au fost realizate după o schiță de Horațiu Mălăele – pentru Cel mai bun producător independent pentru un film de școală a ajuns la Alexandru Mironescu, pentru „Planuri de vacanță”. O mențiune specială a mers la Lidia Andreea Ilie, pentru „Milkless”. Premiile au fost oferite de actorul Constantin Cotimanis, care a mai rămas apoi pe scenă și pentru a recita un sonet dedicat filmului, acompaniat la pian de Alex Burcă.
  • Distincția pentru Cel mai bun producător pentru un film românesc documentar i-a fost decernată lui Silviu Radu pentru „A time I’ve been through”, iar mențiunea specială, producătorilor documentarului Blană Bombă (Kids Rock), We Are Basca.
  • Nicola Piovesan a fost câștigătorul categoriei Cel mai bun producător independent pentru un film internațional de scurtmetraj, pentru al său „Closed to the Light”, mențiunea specială fiind câștigată de Matteo Vecchione și Francesco Paolo Conticello pentru „Guinea Pig”.
  • Cel mai bun producător independent pentru un film de animație a fost votat Patrice Seiler, pentru „The Secret of Mr. Nostoc”, mențiunea specială ajungând la Manuel Cojocaru pentru filmul „The Land of Nod”, despre care ne-a spus că l-a făcut singur, el nefiind cineast, ci student la filosofie. 🙂
  • La categoria Cel mai bun producător independent pentru un film internațional de lungmetraj, câștigător a fost Rodrigo Areias pentru „Infinite Sea”, iar mențiunea specială a fost luată de Arturo Dueñas Herrero pentru „Pessoas”.
  • Alex Pintică a plecat acasă cu premiul pentru Cel mai bun producător independent pentru un film românesc de scurtmetraj și anume „Trecut de ora 8”, iar mențiunea specială a mers la Andrei Georgescu pentru „April 17th”. Tot la această categorie, Toma Enache a acordat premiul special din partea directorului festivalului pentru „Taxi de Niro 2”, deoarece l-a făcut să râdă, ceea ce, după propria mărturisire, nu i se întâmplă des la filme. 🙂
  • Andrei Ștefănescu a luat trofeul la categoria Cel mai bun producător independent pentru film românesc de lungmetraj pentru „Paradise Lula”, iar Sylvestre Bary a luat mențiunea specială pentru „In Vino Veritas” și nu invers, așa cum au fost anunțați inițial. 🙂
  • Ultimul trofeu al serii, decernat pentru Cel mai bun producător al anului, a ajuns la Marian Crișan și Anca Puiu pentru filmul „Berliner”.

Gala IPIFF 2022 s-a încheiat cu o poezie de Marin Sorescu, recitată de Toma Enache și aplaudată de cei din sală, și anume „Actorii”, pe care o să v-o redau în continuare:

Cei mai dezinvolți – actorii!
Cu mânecile suflecate
Cum știu ei să ne trăiască!
N-am văzut niciodată un sărut mai perfect
Ca al actorilor în actul trei,
Când încep sentimentele să se clarifice.

Moartea lor pe scenă e atât de naturală,
Încât, pe lângă perfecțiunea ei,
Cei de prin cimitire,
Morții adevărați,
Morți tragic, odată pentru totdeauna,
Parcă mișcă!

Iar noi, cei țepeni într-o singură viață
Nici măcar pe-asta n-o știm trăi.
Vorbim anapoda sau tăcem ani în șir,
Penibil și inestetic
Și nu știm unde dracu să ne ținem mâinile.

Mulțumim, IPIFF, pentru filme și… la cât mai multe ediții în continuare!

Share