Sigmund Freud – „Totem și tabu”

N-am prea scris despre Sigmund Freud, așa că e timpul să remediez problema: vă recomand astăzi spre lectură volumul „Totem și tabu”, care adună câteva eseuri provocatoare ale părintelui psihanalizei.

Sigmund Freud

„Totem și tabu”, cu subtitlul „O interpretare psihanalitică a vieții sociale a popoarelor primitive”, a apărut acum mai bine de o sută de ani, în 1905 și a generat multe dezbateri de-a lungul timpului. Antropologi, psihanaliști, dar și lingviști și romancieri s-au aplecat asupra acestor eseuri ale lui Sigmund Freud, pe care fie le-au apreciat drept remarcabile, fie le-au catalogat drept insuficiente, străvezii sau de-a dreptul false.

Deși se știe că unele dintre teoriile lui Freud nu au rezistat trecerii timpului, psihanaliza a rămas, totuși, un domeniu științific activ multă vreme, având în continuare oarece reminiscențe în domeniul psihiatriei.

Despre ce este vorba în „Totem și Tabu” de Sigmund Freud?

Volumul „Totem și tabu” cuprinde o serie de patru eseuri – „Prohibiția incestului”, „Tabuul și ambivalența sentimentelor”, „Animism, magie și atotputernicia ideilor”, „Întoarcerea totemismului în copilăria timpurie” – care compară viața psihică a popoarelor primitive cu cea a nevroticilor din „lumea civilizată”. Potrivit mărturisirilor autorului însuși, aceste eseuri reprezintă „o primă tentativă pe care am făcut-o de a aplica unor fenomene încă obscure ale psihologiei colective punctele de vedere și principiile psihanalizei”.

În primul eseu, „Prohibiția incestului”, Sigmund Freud analizează ideea de tabu legat de incest la aborigeni (locuitorii primitivi ai Australiei), separați în clanuri conduse după un sistem totemic, care se transmite ereditar. Tabuul este, practic, acea interdicție a cărei încălcare atrage diverse pedepse, iar totemul este un simbol, de obicei o plantă sau un animal, considerat protector al tribului respectiv. Din eseu aflăm mai multe despre dinamica relațiilor de familie și categoriile de interdicții existente în aceste clanuri.

Al doilea eseu, „Tabuul și ambivalența sentimentelor”, ia în discuție ambivalența emoțională a primitivilor, similară cu cea a unor pacienți europeni nevrotici analizați de Freud, și proiecția acestei ambivalențe asupra celor din jur (în cazul primitivilor, proiecția se face asupra totemului).

În al treilea eseu, „Animism, magie și atotputernicia ideilor”, autorul investighează gândirea obsesivă și fobiile născute din credința în magie și superstiții, credință pe care o constată nu doar la oamenii triburilor primitive, ci și la pacienții săi.

Al patrulea eseu, „Întoarcerea totemismului în copilăria timpurie”, aduce concluzia lui Freud că religia este o formă colectivă de vinovăție, la originile totemismului stând un grup de frați exilați din trib care s-au întors pentru a-și ucide tatăl.

Cartea „Totem și tabu”, de Sigmund Freud, apărută la Editura Herald, se găsește pe site-ul oficial, la preț redus, cu un click AICI.

Share