„Războiul regilor. Gloria și decăderea sistemului monarhic european 1910-1918” – Theo Aronson

Pentru pasionații de istorie și în special pentru cititorii care vor să afle mai multe despre monarhiile europene, recomandarea de astăzi vine la fix: volumul „Războiul regilor. Gloria și decăderea sistemului monarhic european 1910-1918” de Theo Aronson, apărut la Editura Meteor Press.

Războiul regilor

Știați că împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei era un tip dur, ostentativ și guraliv, un adevărat showman? Dar că George al V-lea al Angliei era un individ cu o minte organizată și o inimă bună, dar nu prea educat? Sau că țarul Rusiei Nicolae al II-lea era un om sentimental, fatalist și incapabil să ia decizii? Nici eu nu prea știam, dar am aflat acum citind „Războiul regilor”.

„Războiul regilor”, despre monarhii aflați la putere în timpul Primului Război Mondial

N-am fost niciodată prea bună la a reține date istorice, dar mi-a plăcut mereu să citesc despre fapte și personalități ale trecutului. Așa că, imediat ce am primit volumul lui Theo Aronson, m-am aruncat asupra lecturii, care m-a ținut în priză mai ceva decât un thriller. Dacă despre Nicolae al II-lea și familia lui, ultimii Romanovi, mai aveam amintiri, la fel și despre Regina Maria și regele Ferdinand ai României, despre care am citit pe larg de-a lungul timpului, alți monarhi europeni nu-mi erau prea familiari.

Demersul autorului de a face portrete cât mai detaliate ale monarhilor europeni care au stârnit (ori s-au pomenit atrași) în Primul Război Mondial mi s-a părut excelent, deoarece reușește să creeze o imagine foarte clară și detaliată a acestora, ca oameni și ca lideri, analizând întregile familii regale și imperiale, relațiile cu soțiile, legăturile de rudenie dintre acești suverani (doar un exemplu, George al V-lea și Nicolae al II-lea erau veri, mamele lor erau surori, iar ei doi, dacă vă uitați la poze, arătau de parcă la rândul lor erau frați) și raporturile de afecțiune sau de ostilitate dintre aceștia.

Theo Aronson dedică în „Războiul regilor” câte un capitol lui Wilhelm al II-lea, George al V-lea, Nicolae al II-lea, despre care am pomenit deja, dar și lui Albert I al Belgiei (un monarh care nu strălucea ca personalitate, dar era destoinic și dedicat poporului său), lui Victor Emmanel al II-lea al Italiei (un om neglijent în aspectul fizic, dar cult, energic și modest) și mărețului Franz Joseph, liderul Austro-Ungariei, care a domnit mai bine de 60 de ani și care era foarte conștiincios, milităros, dar și extrem de conservator și cu o mentalitate rigidă.

Autorul nu uită nici de regii din Balcani și de războaiele balcanice, care „păreau duse de amatori” în comparație cu ceea ce avea să urmeze.

Iar după ce aflăm atât de multe despre acești monarhi și relațiile dintre ei, autorul ne trece prin toate elementele-cheie ale Primului Război Mondial, oprindu-se pe rând la fiecare casă regală și punând reflectoarele pe comportamentele regilor și consoartelor de-a lungul conflagrației, pe cum au fost aceștia percepuți de supuși, cine pe cine a trădat, cine a surprins prin dârzenie și decizii bune și cine s-a dovedit incapabil să facă față acestui conflict și ce s-a ales de fiecare ulterior.

Așadar, dacă v-am făcut curioși, vă mai spun că volumul „Războiul regilor. Gloria și decăderea sistemului monarhic european 1910-1918” de Theo Aronson se găsește la preț redus pe site-ul Editurii Meteor Press. Personal, mi s-a părut o carte foarte bine documentată și scrisă extrem de atrăgător, cu umor și însuflețire, o lectură care nu ar trebui ratată.

Share