Sergiu Celibidache, comemorat la ICR Stockholm

Pentru a marca împlinirea a 110 ani de la naşterea dirijorului român Sergiu Celibidache (născut pe 28 iunie 1912), ICR Stockholm va organiza pe 3 iunie, de la ora 18.00, la sediul institutului, un recital aniversar de muzică instrumentală, susținut de cunoscutul flautist Ion Bogdan Ștefănescu și de chitaristul Laurențiu Topală.

Sergiu Celibidache

Cu ocazia recitalului dedicat lui Sergiu Celibidache, va fi lansat DVD-ul „Pe urmele lui Celibidache în Suedia”, care conține filmul documentar intitulat „Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani”, realizat de ICR Stockholm și Trinitas TV, la finalul anului trecut.

„Ce șansă fantastică îmi oferă ICR Stockholm de a respira pe urmele lui Sergiu Celibidache, prin susținerea unui recital menit să marcheze comemorarea excepționalului dirijor care, prin viziunea interpretărilor sale, a uimit o lume întreagă. Recitalul – The Joy of Music! – parcurge marile epoci muzicale consacrate, de la Renaștere până în zilele noastre, aduce, în lumina rampei, compozitori români de mare calibru, precum Dinu Lipatti, Horațiu Rădulescu, Doina Rotaru și Violeta Dinescu și este împănat, din loc în loc, cu sunetul chitaristului Laurențiu Topală, realizator, alături de Cristina Liberis, al filmului Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani, prezentat publicului suedez cu ocazia acestui eveniment aniversar”, a declarat solistul Ion Bogdan Ștefănescu.

Filmul documentar prezintă o întâlnire emoţionantă cu trei dintre cei mai apreciaţi muzicieni scandinavi, Arve Tellefsen, Christer Thorvaldsson, Stig Nilsson, care l-au însoţit pe marele dirijor în parcursul carierei acestuia în Suedia. Aceşti artişti cunoscuţi în spaţiul scandinav s-au întâlnit la Oslo, în Norvegia, pentru a povesti cu admiraţie şi respect, în exclusivitate pentru acest film, despre cum marele dirijor român le-a marcat destinul profesional.

Share