„NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane”: expoziție foto-documentară de povești personale

Goethe-Institut sărbătorește „30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german în Europa” printr-o expoziție de fotografie – „NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane” – care pune accentul pe poveștile personale ale unor cupluri autentice care spun istoria migrației reciproce dintre Germania și România.

NOI 2 | WIR 2

Expoziția foto-documentară „NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane” este o invitație în lumea prieteniei, a colaborării sau a fuziunii sociale și invită publicul să cunoască povești de viață dintre oameni care au origini și naționalități diferite, însă care pot crea o simbioză perfectă în lumea în care trăiesc.

Vernisajul va avea loc pe 23 iunie, ora 19.00, la 2/3 Galeria din Strada Franceză, nr. 4, iar expoziția poate fi vizitată până pe 21 iulie, de marți până vineri între orele 16:00 – 21:00 și în weekend între orele 12.00 – 21.00. Intrarea în cadrul expoziției este liberă.

„Expoziția aduce un tribut cetățenilor români și germani care valorifică și consolidează înțelegerea reciprocă în societățile în care trăiesc și în relațiile care dau viață acestei prietenii bilaterale. O persoană din România și una din Germania formează un duo, iar poveștile lor diverse reflectă această legătură în viața de zi cu zi și ce efecte are asupra identității indivizilor. WIR2/NOI2 este despre provocări, coincidențe și colaborări, dincolo de reprezentările stereotipice ale unei relații sociale”, spune dr. Joachim Umlauf – Director Goethe-Institut.

Proiectul reunește 30 de povești de prietenie autentice și inedite ale unor cupluri româno-germane, iar naratorii sunt duo-uri care formează o pereche, fie în mediul profesional, fie în viața privată sau în timpul liber. Versatile, chiar neobișnuite în viața lor profesională, în timpul liber sau în viața privată, cupluri căsătorite sau artiști, politicieni, activiști LGBTIQ+ își declară, în cadrul expoziției, propriile relații pentru care activitățile comune joacă un rol important ca factor de integrare în societatea în care trăiesc, fie în România, fie în Germania.

„NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane” cuprinde, printre alte povești și relatări ale unor persoane cunoscute, influente în societate și exemple în domeniul în care activează, printre care: primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz, și viceprimarul său Ruben Lațcău – a căror experiență este relatată în imagini și texte în cadrul expoziției, primarul orașului Görlitz, Octavian Ursu, și primul ministru al landului german Saxonia, Michael Kretschmer, a căror prietenie este unică și remarcabilă sau regizoarea și scenarista româncă, Adina Pintilie, premiată cu Ursul de Aur la ediția din 2018, care, împreună cu artistul Christian Bayerlein, reprezintă România la prestigioasa expoziţie internaţională Bienala de Artă de la Veneția 2022.

Poveștile sunt documentate prin intermediul fotografiilor realizate, în ambele țări, de Adi Tudose (România) și Patricia Moroșan (Germania) și a textelor jurnalistice redactate de Diana Meseșan, Venera Dimulescu, Manuela Klenke, Anne Reinert și Ioana Casapu.

Expoziția „NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane” va putea fi accesată în curând și online, pe o platformă dedicată, pe site-ul Goethe-Institut în care utilizatorii vor putea găsi texte și fotografii ale cuplurilor intervievate. Expoziția va fi prezentată, de asemenea, și în Germania la ICR Berlin, în perioada 7 iulie – 7 septembrie 2022.

Share