„Aurică, viață de câine”, scurtmetraj emoționant la TIFF 2022

„Aurică, viață de câine”, un scurtmetraj hibrid de Mihai Dragolea, inspirat dintr-un caz real despre un deținut care a evadat și a trăit timp de trei luni într-un lan de porumb, dar și de povestea lui Aurel Marton, un bărbat care și-a petrecut aproape jumătate din viață în școli de corecție și închisori, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (Cluj), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic.

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj, „Aurică, viață de câine”. Filmul spune povestea unui evadat care trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare și va avea premiera la TIFF 2022.

„Mi s-a părut că trecutul lui Aurel Marton poate să fie o sursă de inspirație. Am dorit să arăt cum un om care evadează din închisoare, și implicit din societatea civilizată, are capacitatea de a se identifica cu un animal, de a construi o relație de prietenie cu acesta, acționând în consecință. L-am ales pe Aurel și pentru faptul că muncește mult la câmp, are un fizic impresionant și o expresie fascinantă. […] Își câștigă banii săpând șanțuri, gropi pentru fundații, lucrând în construcții, curățând terenuri părăsite și colectând fier din deșeurile aruncate de alții pe câmp, angajatorii evitând să lucreze cu un om care are cazierul plin și ignorând faptul că majoritatea faptelor au fost săvârșite în urmă cu mulți ani. […] După filmarea scurtmetrajului „Aurică, viață de câine”, am decis să îl ajutăm să-și reabiliteze cazierul. Sperăm să și reușim, dat fiind faptul că acesta trebuia reabilitat în urmă cu mulți ani”, spune regizorul Mihai Dragolea despre protagonistul filmului său.

Scurtmetrajul „Aurică, viață de câine” a fost realizat în regim independent, prin colaborarea dintre casa de producție Vagabond Film și adăpostul de câini Bruno Shelter.

Share